Лавров: Усеща се как САЩ "държат за ръка" Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
16:43 / 19.03.2022
3298
Руската специална операция в Украйна провали антируските планове на Запада. Това заяви на публична проява в Москва външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин целеше с тази операция "първо, да се гарантира сигурността на хората в Донбас; и второ - да се премахнат заплахите за Руската федерация, трупани под формата на милитаризация и нацификация на Украйна. Щом разбраха, че нашата линия е спомогнала да бъдат провалени техните замисли, виждате - сякаш са пощръклели", каза Лавров.

Първият дипломат на Москва изрази надежда, че бойните действия срещу Киев ще приключат с подписването на всеобхватни документи по въпросите на сигурността, които ще предвиждат за Украйна статус на неутрална страна, отбелязват ТАСС и РИА Новости. "Тези задачи са абсолютно легитимни и разбираеми", заяви висшият дипломат.

Според него обаче се усеща как САЩ "държат за ръка" Украйна по време на преговорите с Русия. "Постоянно се усеща, че някой "държи за ръка" украинската делегация, най-вероятно американците, като не й позволяват да скланя на искания, които смятам за абсолютно минимални. При все това процесът върви", посочи Лавров.

Украинската криза бе предизвикана от политиката, която Западът водеше спрямо Русия, щом разбра, че федерацията "няма да бъде послушна", заяви руският външен министър. Русия иска равноправен мир без войни и проекти, целящи "да насъскват" едни държави срещу други, добави той.

Инициативата на полското правителство да бъдат изпратени в Украйна мироопазващи сили на НАТО може да е продиктувана от стремежа на Варшава да поеме контрола над Западна Украйна чрез полски контингент, който да е гръбнакът на тези сили, предположи Лавров. Взаимодействието между Москва и Пекин ще укрепва на фона на действията на Запада, който грубо подкопава основите на международната система, увери руският държавник.

Виж коментарите (13)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).