Косово отпуска 500 000 евро помощ за Албания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:54 / 26.11.2019
1330
Косово отпусна 500 хиляди евро помощ за пострадалата от катастрофалното земетресение Албания, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Решението бе взето на днешното извънредно заседание на правителството в оставка, водено от премиера Рамуш Харадинай и свикано по повод земетресението.

"Косово е до сънародниците си и се моли броят на жертвите да не нарасне и това да бъдат последните трусове", каза Харадинай след заседанието.

Освен изпращането на специализирани екипи за издирване и спасяване Харадинай е наредил и на противопожарните служби и на компаниите, свързани с министерството на инфраструктурата, да се притекат на помощ на съседната страна.

Най-малко две мъртви деца са били извадени при спасителни операции в западния албански град Дуръс, предаде сръбското радио Б92.

Властите в адриатическото пристанище са посочили, че са намерили телата на две момичета на десет и осемнадесет години, които са били погребани живи вследствие на снощния трус. Правителството в Тирана днес е обявило, че броят на загиналите заради природната стихия се е увеличил.

"За съжаление земетресението е причинило смъртта на вече девет души. Броят на пострадалите хора е нахвърлил 320", е пишело в комюникето на кабинета.

Освен двете деца в Дуръс са загинали трима възрастни. Двама посетители на хотел са намерили смъртта си в централния окръг Голем. В района Тумане (на около 30 километра от столицата Тирана) е бил погребан жив един мъж, а жена е загинала след падане от балкон.

Президентът на Албания Илир Мета днес е посетил Тумане. "Ситуацията е драматична", е казал той. Държавният глава също е заявил, че са били прекратени отпуските на военните, полицаите и медицинските работници.

Материалните щети са в процес на оценяване. Природната стихия е предизвикала и разрушения в Стария град на Дуръс.

Земетресението е било усетено и в други страни от Югоизточна  Европа. Помощ за Албания са предложили много държави.

 

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Почина бизнесменът, смятан за "инвестиционната легенда" на всички...
Най-странното правило, което всички жени в кралското семейство тр...
Аномалии в Гърция
Нови забрани за алкохол и по-големи санкции в известен курорт
Земетресение близо до България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).