Китай обвини САЩ за световната пандемия COVID-19

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (34)
21:42 / 14.03.2020
38088
САЩ в петък извикаха китайския посланик, след като висш служител в Пекин изрази в социалната мрежа "Туитър“ предположение, че американските военни са стартирали пандемията COVID-19, съобщи Държавният департамент, цитиран от радио Voice of America, предава "Фокус".

Дейвид Стилуел, отговорният за Азия американски дипломат, връчи "строго предупреждение" на посланик Чуи Тианкай ден, след като говорителят на външното министерство на Китай Жао Лицян написа своите предположения в "Туитър“.

"Китай се стреми да отклони критиката за ролята си в стартирането на глобална пандемия и за това, че не информира навреме света", заяви служителят на Държавния департамент.

"Разпространението на теории на конспирацията е опасно и нелепо. Искахме да уведомим правителството, че няма да го толерираме за доброто на китайския народ и на света", заяви официалният представител.

Жао, в туитове както на мандарин, така и на английски език, които се разпространиха в китайските социални медии, ден по-рано предположи, че "нулевият пациент“ в глобалната пандемия може да е от САЩ, а не от китайския град Ухан, където са отчетени първите случаи в края на 2019г.

"Може би американската армия е довела епидемията в Ухан. Бъдете прозрачни! Публикувайте данните си! САЩ ни дължат обяснение", написа Жао, който е известен с провокативните си изявления в социалните медии.

Виж коментарите (34)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).