Израел потвърди за поне 260 убити на музикалния фестивал, ударен от Хамас

Автор: Петя Кузева
Коментари (7)
08:01 / 09.10.2023
5661
Говорител на ZAKA, доброволческа група, която се занимава с човешки останки след терористични атаки и други бедствия, потвърди пред израелските медии, че досега е събрала повече от 260 тела от мястото на музикален фестивал в южната част на страната, който беше атакуван от терористи на Хамас . 

Много родители на младежи, които присъстваха на рейв партито близо до границата с Газа, отчаяно търсят новини за изчезналите си деца от събота, когато в 6 сутринта бяха нападнати. 

Съобщава се, че от тези 260-те тела, които са били открити на мястото на фестивала в Южен Израел, има много на чужди граждани, включително американци, германци, канадци и норвежци. 

Израелската агенция за търсене и спасяване ZAKA потвърди в неделя смъртните случаи пред държавната телевизия и предупреди, че броят им вероятно ще нарасне.

Празнуващи, присъстващи на нощното рейв парти, бяха застреляни при сутрешна атака от екстремисти.

"Събрахме над 260 тела от партито сред природата. Все още не всички са събрани", казват от ZAKA. 

Кадри показват как празнуващи бягат от фестивала, докато въоръжени мъже откриват огън. Смята се, че редица хора са взети за заложници и прекарани нелегално през границата към Газа. 

На страница във Facebook, създадена, за да помогне за издирването на оцелелите, бяха споделени десетки снимки на усмихнати млади хора от Израел и други страни, заедно с техните мобилни телефонни номера.

Във фестивала са участвали артисти от цял свят, заедно с редица местни диджеи. Те са били от различни държави, включително Япония, Франция, Мексико, Бразилия, Швеция, Германия, Великобритания, Унгария и Индия.

Израелският вестник Yedioth Ahronoth изчислява, че 70 процента от участниците са от Израел, докато останалите 30 процента са пътували от други страни, включително САЩ и Австралия. 

Стотици, повечето от които младежи, са се опитали да избягат от идващите ракети и стрелбата на палестински екстремисти, според израелски новинарски източници. Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват как присъстващи бягат, крещят и се опитват да напуснат мястото с автомобили. В социалните медии циркулират списъци с имена на присъстващи, които все още липсваха в събота вечерта.

Тогава израелските медии съобщиха, че някои млади израелци се крият с часове, някои в колите си на мястото на фестивала и че десетки все още се евакуират от израелските сили за сигурност в близките градове и болници.

В група в WhatsApp, посветена на жителите на Южен Израел, няколко души споделиха съобщения, в които твърдят, че са били на фестивала, когато е избухнал хаосът. "Хората бяха застреляни в колите си, докато се опитваха да избягат", пишат те в коментарите. 

Израелските военни казаха по-рано днес пред The Independent, че нямат точни данни за това колко хора са били отвлечени в Газа от фестивала – като споделиха, че "доста значителен брой хора" са били убити и взети за заложници.

Виж коментарите (7)

Още по темата (229):
12.05.2024 Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
04.05.2024 Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Палестина
03.05.2024 МВнР издаде предупреждение
19.04.2024 Сърцераздирателната снимка, която печели световна награда
16.04.2024 Израел съобщи, че е ликвидиран висш командир на "Хизбула"
15.04.2024 Хаменей: Йерусалим ще бъде в ръцете на мюсюлманите
Още новини от Международни новини:
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?
Пуснаха жалби срещу платформа за пазаруване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).