Изпепеляващата вълна "Цербер": Защо е толкова горещо в Европа и колко дълго ще продължи?

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
21:12 / 13.07.2023
2162
Европа е изправена пред рекордни температури заради горещата вълна "Цербер“, а страните от южната и източната част на континента се готвят за изпепеляваща жега, отбелязват в редакцията на Euronews.

В части от Италия термометрите може да достигнат до внушителните 48° C през следващите дни, което подклажда опасенията за увеличаване на смъртните случаи, свързани с жегата. Във вторник служител, поставящ пътни знаци, колабира и почина близо до Милано, където  температурите достигнаха до 40°C.

Хърватия, Франция, Гърция, Испания и Турция също може да се сблъскат с температури от около 40°C. Това отчасти се дължи на метеорологичната система "Цербер“, която се движи през континента от Сахара.

Защо е толкова горещо в Европа?

Екстремни температури удариха Европа това лято, които отчасти се дължат и на метеорологичния феномен Ел Ниньо. Но за последните пикове в температурите допринесе най-вече антициклона с името "Цербер“. Тази зона на високо налягане се образува над Сахара, преди да се премести през Северна Африка към Средиземно море.

Горещата вълна е кръстена от Италианското метеорологично дружество на името на триглавото куче с огнени очи, което пази портите на подземния свят в гръцката митология.

Колко горещо ще стане в Европа?

Италианските острови Сардиния и Сицилия може да "кипнат“ до 48°C през следващите дни. През август  2021 г. в Сицилия бяха измерени 48,8°C – най-високата температура, регистрирана някога в Европа.

Рим, Болоня и Флоренция са сред 10-те италиански града, които в момента са под червен код за екстремни горещини.

Испанската метеорологична служба съобщи, че термометрите може да достигнат 45°C в югоизточните райони на Иберийския полуостров, които също са обхванати от екстремни горещини. Температурата на земята в някои части на страната достигна над 60°C.

В следващите дни в Гърция се очаква горещата вълна да донесе жега с до 44°C в някои части на страната.

Властите забраниха достъпа до природни резервати и гори, за да намалят риска от горски пожари, докато общините отвориха климатизирани зони в обществени сгради, където хората да се подслонят от жегата.

Температурите в Кипър също може да се повишат до 42°C, а в Сърбия и Румъния – до 39°C. В части от Хърватия се очакват до 38°C, а във Франция – до 37°C до края на седмицата.

Колко дълго ще продължи горещата вълна "Цербер“?

Предвижда се екстремната гореща вълна, предизвикана от "Цербер“, да "тормози“ Европа за около две седмици.

Но това няма да е краят на жегите. На Стария континент бе регистрирана най-горещата седмица в историята на метеорологичните записи, според данните на Световната метеорологична организация (СМО).

Агенцията на ООН предупреди, че има 90%  вероятност Ел Ниньо да продължи до края на годината.

Глобалният метеорологичен феномен се случва, когато водите в Тихия океан станат много по-топли от обикновено. Това може да доведе до нов среден температурен рекорд, с повече адски горещини и по-силни бури.

Виж коментарите (0)

Още по темата (244):
11.05.2024 Гърция не спира да се тресе!
11.05.2024 Аномалии в Гърция
11.05.2024 Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята
11.05.2024 Земетресение близо до България
10.05.2024 Апокалипсис: Земетресения, наводнения и силни бури в Гърция
10.05.2024 Земетресение 4,3 по Рихтер разтърси Гърция
Още новини от Международни новини:
Почина бизнесменът, смятан за "инвестиционната легенда" на всички...
Най-странното правило, което всички жени в кралското семейство тр...
Аномалии в Гърция
Нови забрани за алкохол и по-големи санкции в известен курорт
Земетресение близо до България
В Гърция бият тревога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).