Европа се раздели заради еврото, вече е във формат "17+6"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:59 / 09.12.2011
3630
Еврото е спасено, но с цената на разделянето на Европа. След 10-часови преговори снощи Великобритания и Унгария наложиха вето на плана на Германия и Франция за реформиране на Съюза и така страните от еврозоната решиха да направят нов бюджетно-данъчен съюз, по подобие на Шенгенския договор. В него ще могат да влязат всички страни от Общността, които покриват икономическите изисквания - включително и България.

"17 + 6" - това е новата междуправителствена формация,

която ще се оформи по правилата, предложени от Франция и Германия за опазване на единната европейска валута и защита на икономиките от ударите на финансовата криза.

"Бихме предпочели да направим реформите заедно с всички 27 страни членки. Това обаче е невъзможно заради позицията на нашите британски приятели", зави френският президент Никола Саркози.

Британският премиер Дейвид Камерън отговори, че предложеното споразумение не е в интерес на страната му.

Той определи решението като "трудно, но правилно"

В групата на 17 от еврозоната могат да влязат още 6 страни. На практика извън нея ще останат Великобритания и Унгария, а Швеция и Чешката република ще се консултират с националните си парламенти.

България не е в еврозоната но ако беше, би могла да влезе в групата на отличниците, тъй като покрива параметрите, които изискват Берлин и Париж. Страната ни е сред шестте, подкрепили съюза за бюджетна стабилност.

Последната дума от текста трябва да бъде написана до март

На срещата стана ясно още, че след като ЕС се отказа да принуждава частните банки да участват във финансирането на програмите за стабилност на Съюза, тези пари ще идват от МВФ.

За тази цел страните от еврозоната обмислят да налеят във Фонда допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги пък определи като много добър резултат за еврозоната взетите от евролидерите решения.

Източник: bTV


Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).