Евродепутати: Решение за Сирия означава решение за цяла Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:23 / 08.10.2015
2896
Дебатът за намирането на решение за Сирия беше в центъра на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите от Групата на ЕНП изказаха своята загриженост за ескалиращото насилие, военната намеса на Русия и заплахата от разпространяване на конфликта в региона. 

Те подчертаха, че въздействието на тези фактори върху Европа е критично и постигането на мир за целия регион трябва да е приоритет номер едно. Европейските парламентаристи призоваха за по-голяма ангажираност на ЕС за прекратяване на конфликта, засилване на борбата с "Ислямска държава" и спиране на миграционния поток.

Председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок заяви, че Русия, САЩ и ЕС трябва да се обединят и обсъдят общата си геополитическа стратегия, както са го правили в миналото във връзка с ядреното оръжие в Иран. Борбата за регионално влияние, водена от страни като Саудитска Арабия и Иран, но и Турция, трябва да бъде прекратена. 

"Трябва да намерим общо решение за положението в Сирия и най-накрая да постигнем напредък в мирния процес и разрешаването на миграционната криза", призова Елмар Брок.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел наблегна, че съдействието на страните от региона е ключово за предотвратяване на по-нататъшната дезинтеграция и радикализация. 

"Явен и конкретен ангажимент на страните от региона би допринесъл за подобряване на координацията и задаване на перспектива за изход от кризата. Задача на ЕС е да работи за реализиране на този ангажимент и да играе ролята на балансьор в процеса на преразпределяне на влиянието в региона. ЕС трябва да положи усилия за събирането на регионалните и велики сили на една маса за постигане на мир в Сирия", подчерта Мария Габриел.

Според координатора на Групата на ЕНП в Комисията по външна политика Кристиан Преда, руската военна намеса е притеснителна. 

"Русия вече ни показа в миналото готовността си да наложи позицията си със сила. Руската намеса в Сирия не е нещо по-различно и прави ситуацията, в която се намираме, още по-чувствителна. Чрез създаването на допълнително напрежение в Сирия, Русия акцентира върху миграционната криза. Това определено е против интересите на ЕС. Дълбоко загрижени сме за скорошното навлизане във въздушното пространство на Турция. Турция е наш партньор в НАТО", отбеляза Преда.

Членовете на Групата на ЕНП вярват, че дългосрочните интереси изискват политически преход чрез воден от Сирия приобщаващ процес с подкрепата на международната общност. Всички страни в конфликта трябва да гарантират защитата на цивилното население и зачитане на международното хуманитарно право и правата на човека.

По данни на Европейската комисия към август 2015 г., 12,2 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ.


Виж коментарите (1)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).