Ердоган: Гърците играят опасна игра, ще си платят

Автор: Иван Христов
Коментари (1)
21:54 / 26.09.2022
1798
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в понеделник отново отправи заплахи към Гърция и заклейми последните й "провокации“, като подчерта, че Анкара ще защитава правата и интересите си, предава "Анадолската агенция“.

"Приличащите на окупация военни натрупвания на чужди държави в цяла Гърция трябва по същество да безпокоят гръцкия народ, а не нас“, заяви турският държавен глава след заседанието на кабинета.

Забележките на Ердоган дойдоха, след като дронове на турската армия регистрираха гръцко разполагане на бронирани превозни средства на островите Лесбос и Самос, което, според Анкара, е в нарушение на международното право.

В понеделник външното министерство на Турция привика гръцкия посланик и призова за прекратяване на "нарушенията на островите в Егейско море и възстановяване на техния невоенен статут“.

Също така, в протестна нота до САЩ, Турция призова за зачитане на статута на източните егейски острови и подчерта, че трябва да бъдат взети мерки за предотвратяване на милитаризацията им.

По думите на Ердоган, Гърция следва "провокационна политика“ спрямо Анкара.

"Напълно сме наясно с истинските намерения на онези, които провокират и настройват гръцките политици срещу нас, за да попречат на нашата програма за изграждане на велика и могъща Турция. Това обаче е опасна игра за гръцките политици, гръцката държава, гръцкия народ и тези, които ги използват като марионетки“, подчерта той.

Гърция ще носи отговорност за хората, които е оставила да умрат в Егейско море и Средиземно море, каза Ердоган.

Президентът добави, че Турция няма да пропусне да защити правата и интересите на страната срещу Гърция, "използвайки всички средства, с които разполагаме“, като повтори, че Гърция не е на същото ниво като Турция.

"Нито тези военни натрупвания, нито тази политическа и икономическа подкрепа са достатъчни, за да издигнат Гърция до нашето ниво, но тези грешни стъпки са достатъчни, за да завлекат Гърция в блатото във всеки смисъл“, категоричен е Ердоган.

Виж коментарите (1)

Още по темата (12):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
15.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
29.12.2022 Турция няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води, предупреди Чавушоглу
28.12.2022 Анкара претендира за правата на турските киприоти върху новооткритото газово находище край Кипър
19.12.2022 Турция предупреди Гърция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).