ЕП ще задължи България да приеме Истанбулската конвенция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:34 / 25.11.2019
1522
Евродепутатите ще призоват всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция, сочат документите за започващата сесия в Страсбург, предаде БТА. Народните избраници ще обсъдят важния въпрос тази вечер.

Според евродепутатите,  държавите, които не са ратифицирали документа трябва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жени и момичета.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, бе подписана от ЕС на 13 юни 2017 г., а седем държави в Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

Тази вечер ЕП ще обсъди и измененията в околната среда. Предвижда се евродепутатите да настояват за абсолютно спиране на замърсяванете до 2050 година. В проекта на резолюцията се предвижда въвеждането на цел за намаление с 55 на сто на вредните вещества от човешката дейност в природата след 10 години.

Утре пред евродепутатите ще говори Олег Сенцов - носителят на наградата за свобода на мисълта "Сахаров" за миналата година. Наскоро той бе освободен от затвор в Русия и сега ще може да получи своята награда. Украинският режисьор излежаваше 20-годишна присъда за "подготовка на терористични действия" срещу новото управление в Крим. Сенцов бе освободен на 7 септември при размяна на затворници между Русия и Украйна.

В сряда ЕП ще гласува пълния състав на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. ЕП може да приеме или отхвърли списъка на новите еврокомисари с обикновено мнозинство при поименно (явно) гласуване. Ако гласуването завърши положително, новата комисия ще встъпи в длъжност от 1 декември.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).