Директорът на ЦРУ: Руският елит поставя под въпрос преценката на Путин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:37 / 21.07.2023
1917
"Руският елит проявява нарастващо безпокойство относно преценката на президента Владимир Путин", особено след краткият бунт, който изглежда хвана Кремъл неподготвен миналия месец, е заявил директорът на ЦРУ Уилям Бърнс цитиран Politico.

"Американската агенция се опитва да се възползва от тази и други привидни пукнатини в контрола на Путин, които бунтът разкри", е добавил Бърнс. Видеоклип на ЦРУ, който се опитва да вербува руски информатори, е гледан около 2,5 милиона пъти през първата седмица, 

"Това, което възкреси, бяха някои по-дълбоки въпроси... за преценката на Путин, за относителната му откъснатост от събитията и дори за неговата нерешителност“, е посочил Бърнс в изява на форума за сигурност в Аспен.

Дневният бунт, ръководен от Евгений Пригожин, основател на наемническата група "Вагнер", е бил насочен главно срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу и висшия руски генерал Валери Герасимов, е допълнил Бърнс. Пригожин е публично критичен към подобни служители и настоя, че не е визирал Путин.

Но това, че силите на "Вагнер" успяха да пътуват през голяма част от Русия безпрепятствено, е голям проблем на Путин, както и публичните критики на Пригожин относно обосновката на руската война срещу Украйна и корумпираността на руския елит.

"Мисля, че по много начини това разкри някои от значителните слабости в системата, която Путин изгради“, посочва Бърнс. Дори и настрана от бунта, подобни слабости "са разкрити от погрешната преценка на Путин, откакто той започна тази инвазия“ в Украйна".

Това повтори коментарите по-рано във форума в Аспен от външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, че бунтът разкри "пукнатини“ в режима на Путин.

Има твърдения, че Сергей Суровикин, друг висш руски генерал, може да е знаел за плановете на Пригожин за бунта. Суровикин не се е появявал на публично място от седмици. "Не мисля, че той се радва на голяма свобода в момента“, е коментирал Бърнс.

Засега Путин успя да обезвреди Пригожин, по същество го заточи в Беларус. Руският лидер вероятно ще се опита да отдели Пригожин от това, което намира за полезно във "Вагнер", сила с наемници в много страни, каза Бърнс.

Путин също вероятно ще намери начин да отмъсти на Пригожин и да го елиминира в дългосрочен план, каза Бърнс, бивш посланик на САЩ в Русия.

"Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да уволня моя дегустатор на храна“, иронизира Бърнс.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Международни новини:
В Гърция бият тревога
Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
Днес е Денят на Европа
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).