Българските лаборатории вече са признати в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:55 / 26.05.2011
1851
Българските лаборатории за калибриране и изпитване вече имат европейско признание. Това стана факт, след като изпълнителният директор на ИА Българска служба по акредитация Елза Янева подписа в Берлин многостранно споразумение за взаимно признаване с Европейската организация по акредитация. Така дейността на ИА БСА и на акредитираните от нея лаборатории за изпитване и калибриране, както и на органите за сертификация на продукти, персонал и системи за управление, вече са равнопоставени с лабораториите и органите по сертификация от останалите европейски държави.

ИА БСА стана част от многостранното споразумение след оценка от страна на Европейската организация за акредитация през м. април 2011г., която установи пълно съответствие на дейността на националния орган по акредитация на България с европейските изисквания.

Подписването на документа ще има пряко положително отражение върху дейността на българските производители. Занапред те ще могат да ползват и български лаборатории за изпитване, контрол и сертификация на продукцията си, предназначена за международния пазар, което ще намали значително разходите им. Така например изпитването за електромагнитна съвместимост на медицинска апаратура струва в България 1500 лева, докато в Германия и Италия цената е 14 хил. евро. Разликата в цената на изпитване за реакция на огън на строителни продукти е между 3 и 5 пъти. Наличието на диоксин във фуражите се установява в България срещу 200 лева, докато средната цена в Европа е около 200 евро. Изследването за салмонела струва 15 лева у нас и около 30 евро средно в Европа.

Европейското признание на българските лаборатории и органи за сертификация е сериозна крачка към повишаване конкурентоспособността на българската икономика.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Кошмар: Наводненията в Германия взеха първата си жертва
Ужас в Истанбул, срути се сграда, има затрупани
В Германия положението е страшно
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Туроператори: Туристи отменят резервации в последния момент зарад...
Израел си иска заложниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).