Брутални въоръжени сблъсъци между банди български роми в центъра на Мондрагоне изплашиха до смърт местните

Автор: Иван Христов
Коментари (2)
17:36 / 03.05.2024
5834
Бягащи хора, въоръжени с дървени палки и камъни. После сбиване с участието на множество хора, принадлежащи към българската ромска общност, която е заселена от години в парк в Мондрагоне, община в провинция Казерта. Сцени, които кметът Франческо Лаваня не се колебае да определи като "градско насилие". Епизодът, заснет от жители със смартфон, е станал снощи, 2 май, около 20,00 часа, в центъра на града, пише Corriere Napoli.

За кмета инцидентът е "засилил широко разпространеното чувство за несигурност и изоставеност в големи части от гражданското общество", четем в писмо, изпратено веднага след събитията до префекта на Казерта Джузепе Касталдо.

"За съжаление, тези събития - пише Лаваня -, записани и докладвани в миналото, изискват отговор и съвместни усилия, тъй като единствено ангажиментът на местната полиция не е в състояние да спре тези явления, които също могат да доведат до много по-сериозни и трудни за управление ситуации“.

Кметът иска от префекта спешно да свика техническата комисия за сигурност и обществен ред, като след това обявява, че фактите ще бъдат доведени до вниманието на министъра на вътрешните работи Матео Пиантедоси.

И накрая, Лаваня иска "извънредните мерки и разпоредбите за обществения ред да бъдат оценени, за да се засили контролът на държавата върху територията, за да се направи ефективно потискането на незаконните дейности също като се има предвид наближаващият летен сезон, който ще увеличи гъстотата на населението на Мондрагоне“.

А ето какви детайли дават по случая от местното издание Caserta News:

"Картините на социална партизанска война, идващи от Мондрагоне, са много тревожни: това е "гето“ зона в ръцете на ромската общност от български произход, разположена в рамките на така наречените дворци Чирио, която се превърна в истинско гето с очевидни последици за местните граждани, които сега живеят в климат на широко разпространена несигурност, с риск от епизоди - които вече са се случили в миналото - на реакции от страна на градската общност, уморена от пълната липса на намеса от страна на държавата.

Общинската администрация, която няма средства да се бори с това явление, е оставена сама и очевидно полицейските сили не са достатъчни, за да се борят със ситуация, която обаче трябва да бъде разгледана и от гледна точка на възстановяване, социално и културно.

Всичко произтича от специфични условия за градско планиране, както в много други деградирали райони на страната, които можеха да имат като единствена надежда за регенерация точно тези бонуси, потопени от правителството на Мелони. В този район живеят деца, които не ходят на училище и реална интеграция няма. Всичко това без да се отчита рискът от смесване с местната престъпност...“, пишат италианците.


Виж коментарите (2)

Още по темата (105):
15.06.2024 Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия
15.06.2024 Брутално убийство в Кипър: Българин наръга съпругата си
15.06.2024 Катастрофа с кортежа на новоизбрания мексикански президент, има загинал
14.06.2024 Германската полиция залови "най-голямата конфискация на наркотици" в историята си
10.06.2024 Самолет се разби в Африка
08.06.2024 Мъжът, който нападна датския премиер Мете Фредериксен, остава в ареста за 12 дни
Още новини от Международни новини:
Излезе нова информация за здравето на Кейт Мидълтън
"Фронтекс" ще продължи да изпраща по 165 служители на българо-тур...
Това отново е най-скъпата компания в света
Рядък феномен на езеро в Румъния за 2 в 1 – природна феерия и щет...
Само тази бира ще се пие на ЕВРО 2024
Опасно време в Гърция, властите взимат мерки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).