Боян Чуков: Русия, Турция и Иран не искат да пускат външни играчи в Задкавказието, а Пашинян им пречи

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
11:16 / 21.09.2023
2680
Няма нищо неочаквано в това, което се случи с Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах и тези, които следят отблизо събитията го предвиждаха. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Боян Чуков, геополитически анализатор и бивш офицер от разузнаването.

"Има една битка за това кой да има влияние в целия този регион, който исторически много години назад е бил част от империята на персите. Трябва да имаме предвид, че преди събитията имаше посещение на Хакан Фидан, който в момента e министър на външните работи на Турция. Tой посети Москва и Техеран. Много говорихме преди известно време за зърнената сделката зърнената, и за отиването на Ердоган в Сочи и разговора му с Путин. Всъщност, руснаците отпуснаха на Турция 1 млн. тона зърно, което да бъде преработено в Турция, но като имаме предвид, че Русия разполага с 50 милиона.

Това е приятелски подарък и по-скоро е като че ли нещо като димна завеса за това, какво са говорили двамата мъже. Всъщност Путин и Ердоган се разбраха какво трябва да се случи в Задкавказието и какво става там, тъй като и Турция, Иран и Русия видяха, че Никола Пашинян се стреми да въвлече като фактор в региона други сили. Имам предвид Съединените щати, Великобритания и Франция.

И Иран, Русия и Турция се разбраха да не допускат никой друг на тази територия. Защото всички останали участници са на хиляди километри от региона и в никакъв случай те няма да се отнасят към него като към територия, която е близо до границите на изброените три държави.

В същото време, ние видяхме, че Армения беше посетена от Роджър Мур, който е бивш посланик на Великобритания в Турция, но в момента е началник на МИ-6, разузнаването на Великобритания. Господин Уилям Бърнс, който е директор на ЦРУ посети Ереван, така че фактически целта на НАТО и на американците е да бъде изхвърлена Русия от Армения, т.е. Русия да бъде изхвърлена от региона. И това не го казвам аз, това го написа италианско издание, че “в ситуацията в региона се вижда ръката на НАТО", обясни Боян Чуков.

По думите му националните интереси на Турция, Иран и Русия съвпадат.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Международни новини:
Почина бизнесменът, смятан за "инвестиционната легенда" на всички...
Най-странното правило, което всички жени в кралското семейство тр...
Аномалии в Гърция
Нови забрани за алкохол и по-големи санкции в известен курорт
Земетресение близо до България
В Гърция бият тревога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).