Борис Джонсън: Ако Русия нахлуе в Украйна ще създаде "нова Чечня"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:11 / 24.01.2022
2077
Русия рискува да създаде "нова Чечня", ако нахлуе в Украйна, заяви в днес британският министър-председател Борис Джонсън, предупреждавайки за продължителен и ожесточен конфликт там.

Джонсън заяви, че не смята, че инвазията е неизбежна, въпреки "мрачните" сведения за струпването на руски сили по границата с Украйна. Но "нахлуване в Украйна, от гледна точка на Русия, ще бъде болезнено, жестоко и кърваво дело.

"Мисля, че е много важно хората в Русия да разберат, че това може да бъде нова Чечня".

Коментарите на Джонсън повтарят тези на външния му министър Лиз Тръс в Сидни миналата седмица, където тя заяви, че президентът Владимир Путин "не е научил уроците на историята".

"Нахлуването ще доведе само до ужасно блато и човешки жертви, както знаем от съветско-афганистанската война и конфликта в Чечения", каза тя.

В събота британското външно министерство заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави проруски лидер в Киев, което е необичайна дипломатическа стъпка.

От там не съобщиха подробности за доказателствата, които американски служител нарече "дълбоко обезпокоителни". Русия отхвърли твърденията като "дезинформация".

Великобритания е сред малкото западни държави, които са изпратили оръжия в Украйна и настояват за строги икономически санкции в случай на руско нахлуване.

Джонсън заяви, че Великобритания следи внимателно случващото се с Украйна и подкрепя нейния териториален суверенитет, като предупреди, че руската агресия няма да бъде "безнаказана".

Официалният говорител на министър-председателя заяви отделно: "Няма абсолютно никакви планове за изпращане на британски бойни части в Украйна."

Виж коментарите (5)

Още по темата (73):
16.04.2022 МО съобщи за придвижване на военна техника
29.03.2022 Десислава Атанасова за НАТО: Член сме на най-успешния политико-военен съюз в света
25.02.2022 Христо Иванов: Настояваме за натовски контингент в България
19.02.2022 Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане
17.02.2022 По тревога вдигнаха два изтребителя от "Граф Игнатиево" заради чужди самолети над Черно море
17.02.2022 САЩ ще премести войски от Германия в България
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).