Американски сержант получи 8-годишна присъда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:29 / 21.10.2004
995
Сержантът от Американската армия Айвън Фредерик е осъден на осем години затвор по обвинения за сексуален, психически и физически тормоз в затвора Абу Граиб в Багдад. Сержантът е понижен в чин редник, предаде Ройтерс. Първоначално сержантът е бил осъден на 10 години затвор, но след направени самопризнания присъдата му е била намалена на осем години.
Фредерик е най-високопоставения обвиняем по делото за насилие в Абу Граиб. Освен него в следствения затвор са още шест американски войници. Съдът беше преместен от Ирак в американската база Рамщайн в Германия от съображения за сигурност на подсъдимите.

Днес в Ирак бяха ранени двама полицаи и двама гвардейци вследствие на експлозия на самоделно взривно устройство, заложено на път в иракския град Бакуба, предаде РИА Новости, позовавайки се на телевизионния канал “Ал Джазира”. Взривното устройство е избухнало, когато четиримата се опитали да го обезвредят.
По-късно през деня иракски бунтовници атакуваха телевизионни журналисти в центъра на Багдад. Съобщава се за убити и ранени, но точният им брой остава неизвестен. Според очевидци, нападателите са били четирима. Телевизията, за която са работели журналистите също не се съобщава.
Съпругът на отвлечената в Ирак Маргарет Хасан заяви, че се надява на бързото й освобождаване, заради дългогодишната й работа в подкрепа на иракския народ, предаде АФП.Все още не е ясно кои са похитителите на Маргарет Хасан от благотворителната организация Care International, която бе отвлечена в Ирак. “Австралия е готова да преговаря с похитителите на Маргарет Хасан, но няма да плати откуп, нито ще изтегли войските си от Ирак за нейното освобождаване”, заяви министъра на външните работи на Австралия Александър Даунер.

Обстановката в зоната за отговорност на българския пехотен батальон в Кербала е относително спокойна. Българските военнослужещи изпълняват поставените задачи, съгласно оперативните планове. Ръководителят на рекогносцировъчната група генерал-майор Иван Добрев е посетил база “Джулиет” и се е срещнал с командира на многонационалната бригада бригаден генерал Иржи Войчик. Обсъдени са били въпроси от взаимен интерес, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).