Американците започват да местят парите си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:26 / 08.11.2011
2405
След "Окупирай Уолстрийт" в Съединените щати се зароди ново движение. Хиляди хора са поискали да закрият банковите си сметки в големи банки в рамките на инициативата "Преместете парите си". Причината - повишаване на таксите за обслужване на фона на дълговата криза, предадоха осведомителните агенции.

Кампанията "Преместете парите си" има подкрепата на протестиращите от движението "Окупирай". Целта е хората да изтеглят спестяванията си от банките, които получиха помощ от правителството и бяха спасени от фалит по време на кризата. Американците се разгневиха от намерението на финансовите институции да повишат таксите за обслужване на сметките. Затова те са започнали да теглят спестяванията си от големите банки и да ги местят в по-малки такива.

По неофициална информация около 650 000 души са закрили сметките си в една от най-големите банки. Други 70 хиляди също са заявили такова намерение. Анализатори отбелязват, че в сравнение със стотиците милиони сметки размерът на движението "Преместете парите си" все още е малък, но нараства гневът на хората срещу въведените нови такси за използване на дебитни карти.

Междувременно около марката "Окупирай Уолстрийт" (ОУ) се разразява истинска битка - едва шест седмици след зараждането си движението, борещо се срещу Уолстрийт, подаде молба за регистрация на запазена марка, за да не допусне да бъде лишено от нея.

Интересът към "производните" продукти, които движението би могло да предложи, като тениски, каскети, чанти и всевъзможни джунджурии, е толкова голям, колкото и към темите, които засяга - растящото неравенство, властта на финансовите институции и парите.

Според последни данни движението "Окупирай Уолстрийт" е събрало повече от половин милион долара само в Ню Йорк в подкрепа на демонстрациите срещу алчността. Трудностите, на които се натъкнаха протестиращите, включват превръщането на движението в организация с идеална цел, преговорите с компаниите за кредитни карти, както и финансирането. Освен това проблем е и да се намери банка, която да споделя философията на движението.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Образува се нов леден гигант
Ексклузивна и интересна авиолиния осъществи първия си полет 
Европейската банка намалява лихвите, как това ще засегне нас?
Вучич: България ме разочарова
Милиони деца в Европа са в риск
От един от най-популярните курорти в света: Туристи, вървете си в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).