Али Хаменей: Целуваме ръцете на планиралите атаката срещу Израел, Техеран не е замесен

Автор: Иван Христов
Коментари (5)
22:47 / 10.10.2023
3215
Техеран не е замесен в атаката срещу Израел на групировката ХАМАС, заяви във вторник висшият ирански авторитет аятолах Али Хаменей, но приветства това, което той нарече "непоправимото" военно и разузнавателно поражение на Израел, пише Reuters.

"Целуваме ръцете на онези, които планираха атаката срещу ционисткия режим“, заяви Хаменей, който носеше палестински шал, в първата си реч по телевизията след атаката.

"Това разрушително земетресение (атаката на Хамас) унищожи някои критични структури (в Израел), които няма да бъдат лесно ремонтирани... Собствените действия на ционисткия режим са виновни за това бедствие“,заяви Хаменей.

Израел отдавна обвинява духовниците на Иран, че подклаждат насилие, като доставят оръжие на ХАМАС. Техеран, който не признава Израел, казва, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката, която контролира Ивицата Газа.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на Ислямската република след революцията от 1979 г. и начинът, по който доминираната от шиити страна се опитва да се превърне в лидер на мюсюлманския свят.

Съединените щати обявиха в понеделник, че Иран е съучастник в нападението на ХАМАС срещу Израел, но добавиха, че нямат разузнавателна информация или доказателства в подкрепа на това твърдение. Висшият американски генерал в понеделник предупреди Иран да не се намесва в кризата, заявявайки, че не иска конфликтът да се разширява.

Израел обяви във вторник, че е възстановил контрола над границата с Ивицата Газа и залага мини там, където екстремистите бяха съборили бариерата по време на кървавото си нападение през почивните дни, след поредната нощ на безмилостни израелски въздушни нападения над анклава.

Хаменей заяви, че атака срещу Газа ще "отприщи много по-силен поток от гняв".

"Окупационният режим се стреми да се представи като жертва, за да ескалира още повече престъпленията си... това е погрешно изчисление... Ще доведе до още по-голяма катастрофа“, отсече Хаменей.

Израелските телевизионни канали съобщиха, че броят на загиналите при атаката на ХАМАС се е увеличил до 900, като най-малко 2600 са ранени. Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа съобщи, че най-малко 687 палестинци са били убити и 3726 ранени при израелски въздушни удари по блокирания анклав от събота насам.

Виж коментарите (5)

Още по темата (228):
04.05.2024 Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Палестина
03.05.2024 МВнР издаде предупреждение
19.04.2024 Сърцераздирателната снимка, която печели световна награда
16.04.2024 Израел съобщи, че е ликвидиран висш командир на "Хизбула"
15.04.2024 Хаменей: Йерусалим ще бъде в ръцете на мюсюлманите
13.04.2024 Правителството: Следим с повишено внимание ситуацията в Близкия изток
Още новини от Международни новини:
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).