28 млн. евро компенсация плаща Германия за "Мюнхенското клане" преди 50 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:16 / 31.08.2022
1023
Германия постигна споразумение с роднините на израелски спортисти, убити по време на олимпиадата в Мюнхен преди 50 години. На тях ще бъдат изплатени 28 милиона евро.

Сделката бе постигната броени дни преди най-черната дата в историята на олимпиадите - 5 септември. 11 спортисти от Израел бяха убити, след като бяха пленени от палестински терористи и след това се провали опитът за спасяването им.

По-рано този месец семействата на загиналите заплашиха с бойкот церемонията в памет на трагедията, защото предложената сума била прекалено малка.

"Това е важна стъпка на германското правителство", отбеляза президента на Израел Исак Херцог. Той и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер заявиха, че са "щастливи и доволни", че има споразумение.

Германия допълва, че ще разсекрети документи, свързани със заложническата криза и провалената спасителна акция.

От години семействата на загиналите обвиняваха германските власти, че не са направили достатъчно, за да опазят спортистите и са държали света на тъмно за провала на охраната на олимпиадата.

Не е ясно обаче дали ще се разсекретят и документи по операцията за предаването на двамата оцелели терористи уж заради отвлечен самолет на "Луфтханза" и са платени 100 милиона долара на Организацията за освобождение на Палестина повече да няма атаки на германска територия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).