Знаете ли защо в Европа начинаещите шофьори се учат да отварят вратата с дясната ръка?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:24 / 30.06.2023
2709
Може би всички си мислят, че за един шофьор е по-удобно да отвори вратата си отвътре с лявата ръка, ако колата му е с ляв волан (съответно с дясната, ако е с десен). В Европа обаче каращите курсове се обучават да правят точно обратното, което е доста неудобно.

И все пак в това има смисъл. Напълно логично при излизане от автомобила шофьорът ще отвори вратата си с лявата ръка. Дръжката е така разположена, че подобно действия да става бързо и лесно. В същото време обаче не бива да се забравя, че в близост до автомобила има и други участници в движението. Такива са и тези, които използват много модерни напоследък електрически тротинетки (скутери). Те са едновременно пешеходци и шофьори, като инцидентите (най-често по тяхна вина) зачестяват.

Какво може да се направи за подобряване на тяхната безопасност и за предпазване на автомобила? Един от начините е именно отварянето на вратата с обратна ръка, тоест с дясната, когато воланът е отляво, пише AutoMedia.bg. При подобно действие тялото се завърта и погледът на шофьора се насочва назад, което увеличава шансовете му да забележи приближаващ се колоездач, мотоциклетист и човек на скутер. И съответно да избегне сблъсъка с някой от тях.

Със сигурност подобно действие причинява неудобство на шофьора на автомобила, но пък е един от начините възможността да забележи появата на потенциална заплаха. Така ще бъде избегната не само опасността от контузии, но и от евентуален ремонт по вратата на колата, която ще пострада при сблъсъка.

Разбира се, има и по-лесен (съответно по-удобен) вариант за предотвратяване на подобна ситуация на пътя и той е поглеждане в страничното огледало. Много шофьори, особено когато бързат, обаче забравят да го направят и така се стига до глупави инциденти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Ергенът се изложи много в ефира на bTV
Легендарна тв водеща: "Шок и ужас" бе най-трудната ситуация в кар...
Пазаруването на евтини стоки от "Тему" и други китайски сайтове к...
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).