ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
4015 96 (2.4%) 2116 48 150 1 225 (2.5%) 19 695 45 788 073 1 191 291 (2.6%) 33 170 255
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино
Други
Зимнината била опасна, ако този токсин попадне в нея
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:16 / 13.10.2020Коментари (1)2127
©
Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия и доктор на медицинските науки, д-р Михаил Гинзбург предупреди за смъртна опасност от домашната зимнина. 

По думите му тя може да доведе до ботулизъм. 

Според лекаря бактерията Clostridium botulinum попада в домашно приготвените буркани заедно с немити фрагменти от почвата. Когато се запечатва и съхранява при стайна температура, бактерията произвежда ботулинов токсин, който причинява опасно заболяване.

Най-често токсинът попада в консерви с месо, риба и гъби, тъй като тези продукти се измиват по-трудно от мръсотия, отколкото например зеленчуците.

Гинсбург подчертава, че присъствието на токсина не може да се различи по вкус и мирис. Въпреки факта, че ботулизмът се регистрира много по-рядко от други чревни инфекции и отравяния, една трета от случаите са фатални, пише "zdrave.to"

В индустриалното производство този проблем почти никога не възниква, тъй като там консервираната храна се обработва в автоклав при температура от 120 градуса. Трудно е да се създадат такива условия при домашното консервиране, подчертава диетологът.

Гинзбург съветва да внимавате, ако капакът на консервите е подут и няма характерно щракване при отваряне на консервата. 

При ботулизъм човек може да получи гадене, проблеми със зрението, сухота в устата, парализа и проблеми с преглъщането. В този случай е необходимо незабавно да се обадите на линейка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Толко оцет съм набухал в туршията, че не знам как някоя бактерия ще оцелее
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Грипна епидемия обхвана страната
Брутални сцени в пловдивско училище. Учител: Разкараха ме като мръсно
Изграждането на АМ "Тракия"
Денят на народните будители
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои проекти трябва да бъдат финансирани със заем?
Модър-Царевец
Бетонен мост
Нов мост над р.Марица
Кръстовище на две нива до Водната палата
Продължението на бул. "Северен“
Други
Не трябва да се тегли заем
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: