Защо Радой Ралин смени рождената си дата и как се роди псевдонимът му

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:14 / 23.04.2023
5353
Радой Ралин е роден на 23 април 1922 г., но през 1955 г. сменя фамилията си от Димитров на Стоянов и рождената си дата от 23 април 1922 на 22 април 1923 г. Тази дата продължава да фигурира в неговите лични документи, в документите на ДС, включително и в интернет. Ние от години се борим да променим това в "Уикипедия“. Причините за смяната на рождената му дата не са известни. Това разказа в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" София Стоянова, внучка на Радой Ралин и автор, която гостува по повод 101 години от рождението на писателя. 

"Източници на информация за биография на Радой Ралин намирам в неговите литературни анкети с Виктор Чернокожев, наречени "Просто живях“ и издадени миналата година, и книгата, написани от майка ми и баща ми, Таня и Стефан Стоянови, наречена "Радой. Смутителят на властта и тоягата на реда“, издадена през 2013 г.", разказа още Стоянова.   

Първата публикация на Радой Ралин е на 9-годишна възраст в детско вестниче. На 17 години изпраща стихотворението "Моята любов“ до списание "Българска реч“, но тъй като в списанието вече има друг Димитър Димитров, той го изпраща с псевдоним Димитър Радин по името на майка му Радка. Поради издателска грешка или нарочно името му излиза Димитър Ралин. В случая грешката е хубава и той си харесва тази фамилия. По-късно сменя Димитър с Радой, за да не се засичат двете "р“. Наистина звучи много гръмко и подходящо точно заради комбинацията от букви, които се получават.  

Бащата на Радой Ралин – Стефан, е имал печатница - "Модерно изкуство“, където са идвали представители на сливенската интелигенция, сред които е имало доста комунисти.

"Радой по детски и наивно е вярвал в тези идеи и е смятал, че обществото трябва да бъде устроено по по-различен начин. Но в крайна сметка вижда, че режимът убива хора, цензурира и като цяло го описва много добре в едно стихотворение на Яна Язова, където казва "при пожара на оная лъжа“. Мисля, че това словосъчетание е най-доброто описание за периода между 1944 и 1989 г.", добави София Стоянова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).