Задължително включете тези ядки в седмичното си меню

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:40 / 07.01.2024
1903
Ядките могат да бъдат както вкусна и богата на протеини закуска, така и прекрасно допълнение към много основни ястия, салати и десерти.

Те са удобни за консумация в движение и са отличен източник на растителен протеини, особено за хората, които ядат малко или никакви животински продукти.

Протеините в ядките са необходими за изграждането на костите, мускулите и кожата и в същото време ни помагат да останем сити и заредени с енергия за по-дълго време, пише Puls.bg.

Бадеми

Протеин: 7 грама на 1/4 чаша бадеми (35 грама)

Бадемите са всъщност семена, които често групираме с ядките. Освен че са с високо съдържание на протеин, те са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане.

Орехи

Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша орехи (29-грама)

Освен че са вкусни и достъпни, орехите са богат източник на протеин и на полезни за сърцето мазнини. Те съдържат повече омега-3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина, отколкото всеки друг вид ядки. 

Шам фъстък 

Протеин: 6 грама на 1/4-чаша шам фъстък (30 грама)

1/4-чаша шам фъстък осигурява толкова протеини, колкото едно яйце. Тези ядки имат най-голям дял на незаменими аминокиселини спрямо съдържанието на протеини от всички други ядки. 

Кашу

Протеин: 5 грама на 1/4 чаша кашу (32 грама)

Кашуто не е ядка, а семе. То е с високо съдържание на протеини и витамин A, B2 и B1. 1/4 чаша кашу осигурява около 80% от препоръчителния дневен прием на мед.

Кедрови ядки

Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша кедрови ядки (34 грама)

Кедровите ядки са семената на някои видове иглолистни дървета. Те са ценени за техния мек, сладък привкус и маслена текстура, която се дължи на високото съдържание на мазнини.

Бразилски орех 

Протеин: 4,75 грама на 1/4 чаша бразилски орех (33 грама)

Бразилският орех идва от тропическите гори и е най-едрата по размер ядка. Освен протеини, той осигурява здравословни мазнини, фибри и много микроелементи.

Фъстъци

Протеини: 9,5 грама на 1/4 чаша фъстъци (37 грама)

Фъстъците са бобови растения, но се считат за ядка от кулинарна гледна точка. Те имат най-високото съдържание на протеин сред всички по-често консумирани ядки и са и един от най-добрите източници на биотин. 

Лешници

Протеин: 5 грама на 1/4 чаша лешници (34-грама)

Лешниците имат леко сладък и маслен вкус, което ги прави особено вкусен източник на протеин. Лешниците помагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол, а това намалява риска от сърдечни заболявания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тези тримата ще водят финала на Капките на стадиона
Тръмп със снимка на джедай на официалната страница на Белия дом: ...
Министърът на културата Мариан Бачев отбеляза 24 години, откакто ...
Легендарният Оракул от Омаха се пенсионира на 94 години
Честито на Кубрат Пулев!
Осуетиха бомбен атентат на концерт на Лейди Гага


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).