ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
В Хухла празнуваха извън времето и пространството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 13.02.2012Коментари (4)2558
©
На 11 февруари Ивайловградското село Хухла събра посветени в пиенето на вино. Участниците в Зимните мистериите на Хухла показаха, че код червено не може да ги спре! Така е от векове, така сме оцелявали българите не само в Родопите. Затова напук на всички медийни истерии на тема гадното време стигнаха заветното място под хълма на Хухла, светилище на Дионисий. А там ги чакаше Трифон Зарезан - достолепният инж. Деян Катранджиев, който с бъклица и ножица заряза лозята.

Трудно отстъпи снегът място за хората на мегдана. Но и огънят, а и виното хич не се даваха! Пък идеше и музиката! На световно ниво!

Снегът отстъпи място и на тонколоните, грамадата им стигна апогея си, когато по клавишите на акордеона заплющяха ръцете на Нешко Нешев. Сякаш в галоп мина по заснежените къщи. И скептици повярваха, че празник ще има. От каменните дувари, от белите затрупани с преспи дворчета, невидимо от къде от призрачното село, в което по списък са останали малко над 20 човека, заприиждаха мъже и жени с вино, с шишове, с луканки, със сланина, с парчета свинско или пилешко месо към големия огън на площада. Занареждаха туршии и плодове по масите, отрупаха ги с къпана баница, баклави и мекици, с консервирана от Арда риба.

А музиката вече взривяваше стъпка по стъпка кръвта на буйните и нетърпеливите и те, преди да "къснат" от софрите, се ловяха за хорото, което все растеше. А Нешко и оркестърът му, и певицата Гинка Иванова това и чакаха. На чистия въздух, зареели погледи в далечината, където все се белеят и белеят от безкрайната зима и Гръцко и Турско, откъдето Хухла чакаше своите гости, хапването и пийването си беше истински ритуал.

Всички говореха за виртуоза на цигулката Недим Налбантоглу, който на летните Мистерии побърка народа. Беше като извънземен. Така свиреше. Жител на Париж, той сега идваше от Истанбул през снежната пустош, без виза за България, но бе решил на всяка цена да свири пак Хухла. Затова трябваше да стигне Одрин, да влезе от Одрин в Гърция, от там наш човек - Христо Куманов - да го вземе. През Капитан Андреево не можеше да мине, но през пункта Капитан Петко войвода можеше. В момента правеха този обходен маньовър. Законен, но труден. Трябваше да обикалят чак през Любимец, защото още не сме в Шенген! Тук често се дъвче и то нетърпеливо думата Шенген. Та идваше Недим към планетарното село Хухла. Идваше насам. Чакаха го!

Ето така вървяха нещата в Мистериите на Хухла.Тази година по-различна от другите, заради небивалите наводнения. Затова празниците започнаха с едноминутно мълчание с падане на колене и с обявяването на събирането за благотворително. Лептата ще бъде предадена на някои от бедстващите семейства в Харманлийско.

Всичко друго си беше по сценарии. Отгоре на това Трифон Зарезан като заряза лозата небето се отвори и светна ясно слънце! Празник! Но когато съпругата на Деян Елена поднесе тавата със сладката пита, където бе скрит и късметът с парата, хухленци не се натискаха да я докопат. Който вземеше късмета, ставаше следващия Трифон Зарезан. Късмет значеше отговорност! Малко мъже бяха останали, които не бяха ставали Трифон, затуй плахо посягаха към питата.

И тогава "изгоря" аджамията. Късметът се падна на госта от Хасково скулптора Господин Тенев - Гуспата, автор на наградата на хумористичния хасковски вестник "Каунь" - "Башь Каунь". Новият Трифон обеща догодина тук хепънинг с вестник "Каунь"! Интересно!

И когато Недим Налбантоглу опря цигулка под брадичката и се погледнаха с Нешко в очите, започна онова виртуозно летене над Хухла, над България, над Балканите и света! Хората се питаха в местния хоремаг ли се намират или всеки момент в най-различна точка на света! От Дилмано, Дилберо, през Чардаша до джаза, потопени в някаква невидима светлина, те бяха се повдигнали всички над земята, влезли сякаш в духа и тялото на Дионис. Дали в това е смисълът на този празник - питаха се мнозина и яростно аплодираха изпълненията като в зала "България".

Свириха и гърци с китарите. Играха всички сиртаки. И тримата от "Емти ботълс" - Владимир Чукич, Емо Пенчев и Иван Бунков с фрий джаза наляха масло в огъня! Свиреха и пяха и местните Илия и Златка Христови. Те пък изпълниха химна на Хухла. Пяха и играха прекрасните певци и танцьори от тракийски ансамбъл "Яни Попов" в Ивайловград и когато аха, буйната река от вино да изтънее по масите, като Гурко на бял кон пристигнаха собствениците на една от винарските изби в Ивайловград семейство Иванка и Юлиан Ямантиеви. Те носете подкреплението - и потокът вино тръгна пак буен като Арда.

Въодушевени, че всички тук са събрани от нещо невидимо и силно - българи, гърци и турци, празнуваха като в несвяст. Те победиха не само невинния код червено! Те победиха нечовешкото в себе си! Излязоха извън времето и пространството!



Още по темата: общо новини по темата: 27
15.02.2012 »
14.02.2012 »
14.02.2012 »
14.02.2012 »
14.02.2012 »
14.02.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Потресен съм от въображението на автора!!! Направо потънах в това място. Браво бре, да си жив и здрав!!! :)
Aнонимен
на 13.02.2012 г.
+2
 
 
Заслужава си да се видят Хухленските мистерии ! :)
+2
 
 
Удоволствие е да се чете това живо изложено и красиво разказано чудо!
+3
 
 
Браво! Традициите трябва да се спазват !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: