Три начина да познаем дали яйцата са пресни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:28 / 10.04.2023
2892
Яйцата са продукт, който може да се намери във всяка кухня и това не е случайно. Те са вкусни, полезни и влизат в състава на многобройни кулинарни рецепти. Съдържат доста протеини и полезни мазнини, засищат за часове, затова се препоръчват на закуска както за здрави, така и за хора с хронични заболявания като например диабет, пише сайтът Bolenzdrav.com. Случва се понякога да забравим, откога са в хладилника и се чудим дали са още годни за употреба. Как да познаем дали са пресни или трябва да бъдат изхвърлени? При другите продукти се вижда отвън, когато се развалят – те променят цвета, консистенцията си, покриват се с мухъл или омекват. При яйцата това не се вижда директно и е трудно да се прецени само по черупката. Има няколко изпитани съвета от експерти, които помагат да се ориентирате.

1. Счупете яйцето в купа – ако белтъкът е воднист вместо стегнат, а жълтъкът е по-скоро плосък, отколкото заоблен нагоре, значи то не е съвсем прясно. Освен това при старите жълтъкът не стои в средата, а се измества към ръба на белтъка.

2. Пуснете яйцето в съд с вода – ако падне на дъното, значи е прясно. По-старите плуват или дори се издигат на повърхността. Все още стават за ядене, но само след добра термична обработка. Ако съвсем е изплувало на повърхността на водата, по-добре го хвърлете. Причината за точността на този тест са въздушните мехурчета вътре в яйцето – с времето обемът им се увеличава. В един момент стават толкова много като обем, че издигат яйцето на повърхността.

3. При сварените яйца не може да приложим трика с пускането във вода. Ще се наложи да обелите и срежете яйцето наполовина. Ако жълтъкът е разположен в центъра и въздушното мехурче е било малко, значи е прясно. При старите яйца жълтъкът се измества към черупката. 

По принцип важи правилото, че яйцата може да се ядат до две седмици след датата на годност, казват от Центъра за защита на потребителите в Германия. Ако правите рецепта, в която се слагат пресни яйца, използвайте само пресни, които са добре измити отвън (заради риска от салмонела). 

И накрая още един трик: Как да познаете дали яйцето е сурово или сварено? Завъртете го като пумпал на твърда повърхност. Свареното се върти лесно, докато прясното се движи по-тромаво и в неправилна траектория.

Виж коментарите (0)

Още по темата (208):
24.03.2024 Днес е Православна неделя
20.04.2023 Евтини яйца след Великден: Цяла кора за 10 лева
18.04.2023 Родни звезди пръснаха стотици левове за мръвка по Великден
18.04.2023 Снимка от Пловдив породи стотици коментари за вечния спор за селяните и гражданите
18.04.2023 Колко пари сме похарчили в България и в чужбина по Великден?
17.04.2023 Трафикът след Великден: Верижни катастрофи и километрични опашки (ОБЗОР)
Още новини от Любопитни новини:
Автомобилът ви е "спрял да дърпа"? Какви са причините
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
50-годишната Росица Пейчева, бременна в 7-ия месец: Благодаря, че...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).