Този зеленчук има само 39 калории и е идеален за отслабване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:53 / 18.09.2024
14638
Ако вече сте започнали да добавяте към диетата си здравословни ястия за отслабване, променили сте тренировъчния си режим и сте се отказали от лошите навици, време е да направите следващата стъпка - задължително да включите в ежедневното си хранене един зеленчук, според диетолога Ким Явиц. Специалистът обяснява защо този зеленчук е най-добрият избор за тези, които искат да отслабнат. 

Най-добрият зеленчук за отслабване

"Чушките са вкусни и засищащи, а освен това са с много ниско съдържание на калории, което ги прави идеални за отслабване“, казва д-р Явиц.

"Този зеленчук съдържа само 39 калории на чаша - минимално въздействие върху дневния ви прием на калории. Освен че са с ниско съдържание на калории, чушките съдържат около три грама фибри на чаша и имат високо съдържание на вода. Според едно голямо проучване яденето на храни с високо съдържание на вода и фибри има положителен ефект върху загубата на тегло", добавя експертът. 

Друга сила на чушките е високото им съдържание на витамин С. Една чаша червени чушки съдържа приблизително 190 милиграма витамин С - повече от два пъти препоръчителния дневен прием за възрастен. Малко проучване установи, че хората с достатъчно витамин С изгарят 25% повече мазнини по време на тренировка в сравнение с тези с дефицит, обяснява д-р Явиц. 

Ако искате да ядете повече чушки, има много начини да ги включите в ежедневното си меню. Д-р Явиц препоръчва да добавите нарязани чушки заедно с лук към бъркани яйца за закуска, да похапвате чушки с хумус между храненията или да добавите печени чушки към салата на обяд. 

"Любимата ми рецепта за вечеря са пълнени чушки: пълня ги със смес от подправено постно телешко месо, лук, чесън, домати и малко сирене, след което пека до омекване“, споделя специалистът.

Важен ли е цветът на чушката?

"Жълтите, оранжевите и червените чушки идват от същото растение като зелените чушки, просто са по-узрели“, отбелязва диетологът.

Тя подчертава, че независимо от цвета, всички видове чушки имат еднаква калоричност и макроелементен състав, пише actualno.com.

"Цветовете обаче имат значение по отношение на хранителните вещества. Например, оранжевите чушки съдържат антиоксиданта лутеин, който помага за намаляване на възпалението. А червените чушки са богат източник на бета-каротин, който подпомага здравето на очите. Затова трябва да редувате различни цветове, за да получите максимална полза“, заключава д-р Явиц.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Знаете ли кой велик българин дава старото наименование на Родопит...
Честито на Саня Армутлиева
Никога не използвайте пластмасовите бутилки повторно
Думите на родопския диалект, чието значение трудно ще разгадаете...
Ботев нарича тази къща родна, но не е роден в нея
Ново предаване тръгва в ефира, водещ ще е Иво Аръков


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).