Това ли е предшественикът на пицата?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:47 / 27.06.2023
1104
Откриха вероятен предшественик на пицата върху фреска в Помпей. Рисунката е направена върху стена в древния римски град, който е бил разрушен при изригването на вулкана Везувий преди 2000 години.

Според археолози обаче рисунката едва ли изобразява точно пица. Въпреки че Помпей е разположен в непосредствена близост до Неапол – градът, смятан за родния дом на популярното италианско ястие, съставки като домати и моцарела не са били познати на древните.  

Според учените вероятно рисунката изобразява даровете, приготвяне за посрещане на гости. Фреската е открита в атриум, разположен в непосредствена близост до пекарна, което обяснява наличието на плоска питка хляб върху подноса с храна, предава NOVA.

В разположения на 23 километра югоизточно от Неапол Помпей са живеели около 13 000 души, които са били погребани под тонове лава и пепел при изригването на кратера през 79 година след Христа. Бедствието е било с интензитета на няколко ядрени бомби, посочват учените, които припомнят че останките на града са били открити през 16 век.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Иво Аръков си стегна багажа, обяви нещо гандиозно
Днес една от най-големите сексикони на Холивуд става на 94
Шеф Андре Токев: Хората да не се отказват в най-трудните си момен...
След присъдата на Доналд Тръмп проговори дъщеря му Иванка
Една от най-популярните тв водещи у нас показа снимка от бала си
Болестите, които ни "пазят" работното място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).