Това е истинска бомба от витамини и минерали, вкусът му е смесица между пъпеш и праскова

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
16:10 / 09.02.2024
3050
Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за ползите при консумацията на папая. Този екзотичен плод може да бъде намерен и у нас. На вкус наподобява смесица от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържа голям брой черни семена, които в изсушен и стрит вид се използват като подправка.

Съдържа букет от витамини (А, В, С и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се използва и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането. Може да помогне и при чернодробни заболявания.

Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането. Редовната консумация на папая може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати подуването на корема и да облекчи запека благодарение на съдържанието на фибри.

Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), така и още неузрелите (като гарнитури).

Внимавайте, защото неузрелите плодове могат да предизвикат алергични реакции или други здравословни проблеми поради високото съдържание на латекс в тях.

Дървото на папаята се нарича още пъпешово дърво. Крушоподобните плодове на папаята, които спадат към ягодоплодните, се получават от белите цветове на дървото папая. Цветът на кората зависи от степента на узрялост и варира от зелено до жълто.

Месестата част е оранжева до леко червеникава и е много сладка в напълно узряло състояние. Неузрелите плодове са много твърди и имат горчив вкус. Във вътрешността на плода има множество черни, кръгли семена. Освен кората всички съставни части на плода могат да се използват.

Този плод може лесно да се развали. Трябва да се съхранява на сухо място без светлина. Освен това са чувствителни към студ. Папаята е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под различни наименования – често е наричано "пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или "fruta bomba“ в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но като най-употребявано се е наложило карибското му название "papaya“, тъй като за пръв път европейците откриват този плод именно на Карибите.

Предлагаме ви една рецепта за много вкусен десерт с папая:

Продукти:

1 средна папая

3 чаши студено мляко

1 чаша ванилов сладолед 

2 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

Обелете и извадете семената от папаята, нарежете я на парчета. Прибавете я към млякото и разбъркайте добре, след това добавете захарта и сладоледа, разбъркайте, докато всичко стане гладка хомогенна смес. Може да поръсите с шоколадови пръчици.

Поставете съдържанието в чаши.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Най-откровеното интервю на Андре Токев
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).