ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Световният писател Хорхе Букай в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:43 / 10.06.2010Коментари (0)2643
© Plovdiv24.bg
Благодарен, учуден и радостен от посещението си в България и в Пловдив е световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай. Сподели го при днешната си среща с кмета Славчо Атанасов, който специално прекъсна за един ден платения си годишен отпуск, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Букай дойде под тепетата след два дни в София, в които беше подложен на унищожително медийно внимание. Среща се с президента, посети парламента, навсякъде го посрещнаха с голям интерес.

"Родих се преди 60 години в Буенос Айрес в един много беден квартал, на пет пресечки от края на града. И в най-смелите си мечти не съм си представял сегашния си живот", разказа писателят.

В Аржентина били чували за България, лично той имал двама добри приятели българи, говорели му с такава огромна любов за градовете и хората тук, че се зарадвал, когато получил поканата за България. Някаква прилика намира между двата народа, неслучайно като страстен любител на фолклорната музика изпитал щастие, когато опознал българската песен.

Хората го посрещали любезно и гостоприемно. От първата си стъпка на наша земя му се завъртяла една история в главата. Където и да отидел все някакви истории му изплували в паметта.

Преди хиляди години един много мъдър и беден човек живеел на градския площад. Отговарял на хората и когато те оставали доволни, му давали по монета. Латив се казвал.

Един ден и императорът чул за него, задал му много важен въпрос и получил толкова умен отговор, че помолил преживяващия от подаяния да дойде в двореца му. "Нуждая се от теб, аз не съм много умен, а народът има нужда от мъдър владетел", помолил се императорът. Латив не искал, и на площада си му било добре, но накрая склонил, още повече, че владетелят му обещал свободата да си тръгне когато пожелае.

Следващите 6 месеца, със съветите на Латив, настанало много мъдро управление, но се намерили и завистници. Отишли при императора да го убеждават, че Латив му готви заговор и с часове разговарял с някого в една дворцова стаичка. Императ
© Plovdiv24.bg
орът не повярвал, но отишъл, почукал, Латив му отворил и на въпроса за заговор, се засмял. Широко разтворил вратата, владетелят влязъл и видял една стара дрипа, окачена на тавана, малко бастунче и малка дървена чиния. "Какво е това?" - попитал владетелят. "Единствените неща, които притежавах преди 6 месеца. Беше ми толкова приятно да спя на меко в двореца, че всеки ден се страхувам да не забравя откъде съм дошъл", обяснил Латив.

Точно тази история си припомнял всеки ден от стъпването си в България Хорхе Букай. Толкова горд се чувствал от срещите с президента, депутатите, пловдивския кмет, че се страхувал да не забрави от къде е дошъл.

Книгите си, които според критиците са изтъкани от мъдрост и могат да те научат на страшно много неща, писателят ще представи и пред пловдивска публика. Букай е автор на 12 книги, четири от които са преведени и на български - "Нека ти разкажа", "Приказки за размисъл", "Писма до Клаудия" и "Да се обичаме с отворени очи".


(c) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: