ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Състоя се премиерата на книгата "Ние с Коко. Киркор Азарян отблизо"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:10 / 26.01.2012Коментари (0)1585
©
В снежната януарска вечер книжарницата на мол "Галерия Пловдив" бе изпълнена с познати лица от телевизионния екран, от артистичните и поетични среди, от много приятели. Всички тях успя да ги събере премиерата на книгата "Ние с Коко. Киркор Азарян отблизо" с автор съпругата на големия режисьор Валентина Радинска. Още с идването на гостите духът в книжарницата оживя с духа на Коко, с неговия усет да събира, както години го правеше в театралния салон. Управата на мола и Валентина Радинска като домакини посрещаха личности като проф. Нели Огнянова позната на повечето като член на НСРТ, телевизионните любимки Нери Терзиева и Пепа Славчева, издателката Божана Апостолова, сценографа и художник Емилия Арабаджиева, поета Марин Кадиев, музата на големия Ди Киро - Русалия Кирова, интелектуалката с космополитен дух Дейзи Паси, Ованес Микаелян - поет, съученик и приятел на Коко, и още, и още емблеми за Пловдив, хора докосвали се до великия Азарян. Събитието почете и г-н Стефан Стоянов - зам.-кмет по култура, който поздрави Валентина Радинска и пожела на добър час на романа.

Издателство "Ентусиаст" за пореден път уцелва в десeтката като издава един роман, който безусловно ще привлече читателите да вникнат още повече в човека Азарян и то през очите на най-близкия му човек - неговата спътница и приятел Валентина Радинска. Началото на представянето направи доц. Владимир Янев от ПУ, който изрисува творческата пътека на Радинска като поетеса, като личност на словото и духа, както и като жената опровергала поговорката, че под един покрив не могат да съжителстват двама творци. Той изрази в експозето си, че за читателите на романа оттук насетне ще има докосване до една искрена изповед, до един хармоничен съвместен живот преминал през красота и изпитания. Изповед поднесена с майсторството на умело споделящ ваятел на словото.

Пепа Славчева с некрито вълнение сподели своите емоции от прочита на книгата, наричайки я "необикновена книга за необикновен човек","книга, която като шеметна река те повлича и ти дава допълнителни познания за изпитанията, за любовта, за човешката устойчивост и стойности". Поетът и драматург Недялко Славов разказа за своите знакови срещи с Азарян някога в Народния театър, после честите им срещи в Театъра на армията. За Коко като необятен извор на теми за дискусии, личност със завидна дълбочина. За неоценимата роля на големия режисьор като куратор и кръстник на международния фестивал за камерен театър "Черната кутия".
 
"Четеш прекрасно написания роман-споделяне на Валя Радинска и се докосваш до непознати кътчета от техните отношения, а не се усещаш воайор. Тази й способност да борави с думите е ненадминато достойнство и прави романа книга за пътя, който изминава жената към мъжа и мъжа към жената" - заключи вълнуващото си споделяне Недялко Славов.

Навън снегът трупаше, а в книжарница "Форум" на мол "Галерия Пловдив" сякаш като събрали се около топла камина хората споделяха, изпълваха пространството с трупащи се късчета дух и пулсации, тези същите, които правят Пловдив специален град. С искрено развълнуван глас говори и Русалия Кирова. Тя нарече Валя Радинска и себе си "дамите с общото дело" и вписа много фино свой разказ за раждането на портрета на Коко, който Димитър Киров прави през 1999 г. Нейните думи отпратиха нишката към Радинска и тя разказа за реакциите на Коко за този портрет, а накрая обобщи: "Коко бе много арменец, много българин, много пловдивчанин и много космополит за мен нямаше нищо по-естествено от желанието да бъда още малко, макар и под друга форма, с любимия човек..."

"Ние с Коко. Киркор Азарян отблизо" е книга за един голям човек, напуснал сивотата на земния свят, но е и история за хилядите хора, минаващи през живота като пеперуди, пърхащи от цвят на цвят и неспособни да се спрат, да осъзнаят колко важни неща има и какво е истински ценното. Такава искрена книга представи в снежната вечер на януари Валентина Радинска, а книжният пазар получи една ювелирна перла за нас читателите и хората на духа.



(c) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: