Слушането на хеви метъл действало вдъхновяващо и релаксиращо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
22:18 / 07.01.2020
6349
Слушането на "екстремна музика" като хеви метъл действа вдъхновяващо и оттам има общо релаксиращ ефект, съобщава британският вестник Independent, цитиран от "Мениджър" като се позовава на резултати от ново проучване.

Авторите на проучването, публикувано в академичния журнал Frontiers in Human Neuroscience, пишат, че вместо да засилва гнева и агресията, силната хаотична музика всъщност успокоява и вдъхновява слушателите.

Д-р Дженевийв Дингъл и Леа Шарман от University of Queensland са провели експеримент сред 39 души на възраст между 18 и 34 години, които често си пускали така наречената "екстремна музика".

Участниците били помолени в продължение на 16 минути да обсъждат житейска ситуация, която ги е вбесила, а после имали право да изберат дали да прекарат 10 минути, слушайки песен по избор, или да стоят в условия на пълна тишина. След това психолозите наблюдавали емоционалното им състояние.

Шарман казва: "Открихме, че музиката регулира тъгата и засилва позитивните емоции. Тя помогна на участниците да изучат цялата гама от изпитани емоции, като в крайна сметка ги направи по-активни и вдъхновени.

"Резултатите сочат, че нивата на враждебност, раздразнителност и стрес се понижават след пускането на този вид музика. Най-драстична промяна бе отчетена в нивото на вдъхновение у участниците."

Нещо повече - преди време учените доказаха, че метъл феновете са и най-щастливи на младини и са по-приспособени към настоящето от своите връстници и от днешните колежани.

Проучването е проведено сред 377 възрастни – през 80-те, 154 от тях са били метъл фенове, музиканти или групита, 80 са слушали други жанрове, а 153 в момента са в колеж.

Оказва се, че феновете на метъл музиката "са били много по-щастливи на младини", отколкото другите групи, и "вероятността да съжаляват за нещата, които са правили в по-ранна възраст, е много по-малка".

Тайната на прехода на метъл феновете към щастлив живот като възрастни, смятат авторите на статията, е прочутото чувство за общност. "Социалната подкрепа е жизненоважен защитен фактор за немирните младежи," пишат учените.

"Както феновете, така и музикантите са усещали близост с останалите в общността и възможност да изпитат силни емоции в компания, с която споделят общи интереси."

Иронията е, през 80-те се е смятало, че метъл музиката подрива моралните ценности и социалната интеграция, поради което често са се провеждали анти-метъл кампании. Judas Priest дори са се озовавали в съда по обвинение, че албумът им Stained Class съдържа скрити послания, подтикнали двама млади мъже към самоубийство през 1985 година.

Виж коментарите (8)
Още новини от Любопитни новини:
Орлин Павлов: Разбих врата, защото се заключих сам точно преди да...
Катето Евро издига паметник
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).