Романът "Уроци" на Иън Макюън разкрива любовта и препятствията в живота на един млад човек

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:53 / 04.05.2023
1466
"Уроци“ е един от най-важните романи на британски писател, интелектуалец и общественик Иън Макюън. Всеобщото мнение за него е, че това е една от най-важните му творби. Това каза за "Фокус“ в предаването "Човекът на фокус“ Десислава Желева – редактор и представител на издателство "Колибри“. "Идеята за романа се заражда след едно дълго пътешествие из цял свят 2019 година. Тогава в главата му се ражда идея да напише много голям, много пищен роман, в който да са вплетени немалка част от важните събития от ХХ век. Любопитното тук е, че тази глобалност се пречупва през много персонална гледна точка, през гледната точка на един-единствен герой“.

Периодът на КОВИД, затварянето, за много писатели дава възможност, дава спокойствие, пространство и време да седнат и да пишат дълго, допълни Желева. "При Иън Макюън това е романът "Уроци“, и той казва, че най-вероятно ако не е била тази изолация, е нямало да има възможността и способността да седне да напише толкова плътен роман за уроците, които са от всякакъв вид: от личен, социален, политически,“  разказа още Десислава Желева.

Това може би е романът, в който са вмъкнати най-много автобиографични елементи от живота на автора. История, която разкрива любовта, препятствията в живота на един младеж, който си задава въпроси какво не е направил както трябва, направил ли е нещо както трябва в този живот –  уроци, които всеки човек продължава да учи сам за себе си и да си задава като въпроси цял живот, смята Желева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мастагарков с призив към шофьорите пушачи: Моля Ви, не го правете...
Почина световноизвестен дизайнер, правила расото на Папа Йоан Пав...
Баща му е български арменец, майка му рускиня, световноизвестен е...
Не перете дънките си в пералня. Ако са мръсни - накиснете ги за ч...
Златното момиче Катрин Тасева с пищно кръщене на сина си в новото...
Сценаристите на "Под прикритие": Как е възможно БНТ да отпуска бю...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).