Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
18:07 / 21.10.2023
1115
Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения в град Фигерас, в Каталуния, научи Sofia24.bg. Общинските власти в испанския град придобиха, а след това и обновиха триетажната сграда, съобщиха световните медии. Снимки от събитието бяха публикувани в "X" - платформата за споделяне, известена преди като "Twitter". Фигерас е град, разположен в североизточната част на Испания. С население от 35 000 души той е най-големият от градовете по границата с Франция, разполагащ с развита комуникационна инфраструктура.

Салвадор Дали е роден тук на 11 май 1904 година, като живее в къщата до 8-годишна възраст. Холограма на бащата на Дали, който работи в кабинета си посреща посетителите. В спалнята пък има снимка на големия брат на художника, умрял няколко месеца преди той да се роди. В родната къща на Дали обаче не се съхраняват творбите на художника. Те са изложени в открития от Дали през 1974 г. Театър-музей "Дали" вродния му град. Според статистиците, тази забележителност е четвъртата по посещаемост в Испания след музея Прадо в Мадрид, Музея на Пикасо и футболния стадион "Ноу Камп" в Барселона.

Необичайната сграда е кръгла като кула, а на покрива й има огромни яйца. Тук туристите могат да видят многобройни рисунки на твореца. Първата си изложба като дете Дали е направил в една сграда, която сега се намира в средата на музея. Музеят е дом не само за творби на Салвадор Дали, а също на артисти като Ел Греко и Марсел Дюшам. В приземния етаж се намира и криптата, в която е погребан и самия Салвадор Дали.

 

Известната скулптура на художника - "Слон с крака на комар", е изложена в градината на замъка "Пубол" във Фигерас. Салвадор Дали го купува за съпругата си Гала през 1968 година. "Пубол" датира от XIV век, като впоследствие е изцяло реставриран. Гала живее в него до смъртта си, а днес е музей.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дипломиран клиничен психолог от Пловдив си тръгна с възможно най-...
Това е летището, което никога не е губило багаж
Една от най-интересните участнички в звездния отбор напусна надпр...
Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята
Вода с канела всеки ден, за да свалите килограми
NASA откри уникална планета, осеяна изцяло с вулкани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).