ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Приказно кътче в Родопите - един от енергийните центрове на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:56 / 03.08.2019Коментари (0)40677
Има едно приказно кътче в Родопите, което пленява всеки, който го е посетил. Независимо дали ще отседнете за ден, два в някоя от къщите му за гости или просто ще се отбиете за кратко, за да се насладите на кристално чистия въздух и спиращите дъха пейзажи, със сигурност ще се почувствате заредени и пречистени, и ще поискате да се върнете отново!

Село Гела, считано за едно от трите най-енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора, е приказно родопско селце, разположено в Централните Родопи на 1500 м надморска височина. Намира се в подножието на най – величествените върхове на планината – вр. Голям Перелик (2191м), вр. Орфей (2188м) и вр. Турлата (1825м). Селото е разположено на 30 км. от гр. Смолян и на 18 км. от к.к Пампорово.

Гела е едно от най – древните селища в Родопите, основано от траките. Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото.

Първата е, че това е родното място на Орфей. Също така се счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло.

Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е сринат през 17 век от османците. В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребан глава на православна църква – в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра, преди да изчезне. Разкопките до църквата откриват празен гроб, в който може да се стои. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си, което е на 20 километра от Гела. Личността, намерена в гроба, според местните, е носела отличителните знаци на патриарсите.

Днешното село не се е променило много през годините. То се състои от 7 махали, разположени върху няколко възвишения, а единственото, което нарушава тишината са звънчетата на добитъка и музиката на гайдите.

Село Гела привлича туристите като магнит по всяко време на годината. От една страна, благодарение на географското си положение, то достойно може да се нареди сред най-слънчевите места в Европа със своите 280 слънчеви дни. От друга страна чистият планински въздух, разнасящ ветровете от Егейско море, се смята за изключително благоприятен здравословен фактор, особено при белодробни проблеми.

Въпреки, че е населен от хиляди години, районът на Гела все още има диви места, сякаш недокоснати от човек. Това място е един малък резерват за много рядко срещани вече животни и растения. Само тук може да видите символа на Родопите – цветето на Орфей (Heberlea rhodopaensis). Уникално ендемично и единствено по рода си в целия свят – дори откъснато и държано в хербарий дълго време, то може да бъде върнато към живот, когато се засади отново.

За любителите на планинските маршрути Гела предлага страхотни възможности за преходи към близките върхове с множество възможности за преспиване в някоя от десетките хижи, пръснати по родопските склонове, предлагащи изобилие от лековити билки. Село Гела е вярнo на родопската традиция да омагьосва всеки свой гост с вкусни гозби, традиционна фолклорна музика и магично блажена атмосфера.

А ето и забележителностите, които да посетите:

Ранновизантийската базилика

Ранновизантийската базилика в с. Гела е изградена в началото на V век - времето на активна християнизация на тракийските племена в Родопите. Базиликата е разположена в местността "Манастира", община Смолян, на 1480м надморска височина. Съществувалата по-малко от 200 години раннохристиянска базилика е най-голямата и богато украсена църковна сграда от този период, проучена досега в централната част на Родопите. След последните разкопки на обекта археолозите смятат, че базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е изпълнил успешно мисионерската дейност да се приобщят в лоното на християнството тракийските племена в планинския район.

Археологическите проучвания започват през 60-те години на ХХв. Обектът е социализиран през 2010г в рамките на европейски проект с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е спечелен от Фондация за развитие на индустриалното, културно и природно наследство – с. Гела.

При първите разкопки са разкрити основите на голяма представителна и богато украсена сграда, вероятно резиденция на епископ, пряко свързана с базиликата и два гроба, единият на висш духовник, погребан в седнало положение. Устната история на селото разказва, че този гроб е разровен през 20-те години на ХХв и сред намереното е златна византийска монета, която в последствие се загубила. Във втория гроб в началото на ХХ век е открит епископски жезъл, който за съжаление не е оцелял за съвременните поколения.

Базиликата е опожарена и изоставена през втората половина или края на VІ век при едно от нахлуванията на славянските племена на Балканския полуостров и сблъсъка на техния свят с цивилизацията на Византия.

Обектът е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1955г. Находките от проучванията се съхраняват в РИМ "Стою Шишков"– Смолян, най-интересните от тях като каменен архитектурен детайл с релефен кръст с разширени краища, са експонирани в залите му.

Църква "Света Троица"

Църквата се намира над селото. В близост до нея е Ранновизантийската базилика.

Малкото останали жители на родопското село Гела, свързват магичното родопско кътче с патриарх Евтимий.

Според местна легенда, след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в близкия манастир, там където днес е изградена църквата "Света Троица". През XVII век манастирът бил напълно унищожен. В началото на ХХ век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребан глава на православна църква - в седнала поза, с отличителните знаци на патриарсите, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Разкопките до църквата показват наистина гроб, в който може да се седи, но той е празен.

Тракийска крепост "Градище“

Тракийската крепост "Градище“ се намира в едноименната местност, на 3.5 км. югозападно от село Гела. Разположена е на скален рид с надморска висоина 1850м, северно от връх Шилестата чука. Тя се е населявала сезонно от XI век пр.Хр. до II век сл.Хр. и е отбранявала централния високопланински път от Солун към Тракия. Тя е най-добре запазената крепост в Родопите на такава височина, но е трудно достъпна. Използвани са природните дадености, осигуряващи труден достъп и съответно лесната отбрана на крепостта. От източната страна има скална 100-150 метрова пропаст. Крепостната стена е изградена по северния, западния и южния склон на рида. Има форма на елипса с дължина около 110 метра и ширина 45 метра.

За да стигнете до крепостта може да оставите колата на паркинга в с. Гела, след което по добре маркиран път да стигнете до крепостта. Пътят е подходящ за високопроходими автомобили и по-голямата част може да се измине с автомобил. Има табели към параклиса "Св. Марина". След параклиса има още около 1 км до панорамен път, който пресичате и навлизате в гората срещу вас (има табела). До крепостта остават още 250 метра, но с огромна денивелация. В гората тръгвате по тясна и стръмна пътека. На места има изградени парапети и стълби.

Пещера "Ледницата"

Родопската забележителност се намира в близост до село Гела, сред стара букова гора. Липсата на маркировка обаче я прави трудно откриваема за туристите. От село Гела до пещерата се стига по 7.5 км черен път, подходящ за високопроходими автомобили.

Само едно поточе дели пещерата от черния път, но избелялата табела е скрита в храсталаците и кара туристите да се лутат. Ледницата е дълга 1525м, но достъпни за посетителите са само около 100-тина метра. Интересните ледени образувания през по-голяма част от годината са дали името на пещерата. Входът на пещерата е тесен, но предверието е голямо и прилича на олтар с висок таван. Оттук по естествените стъпала се слиза на около 7м до голямата площадка. Малките тераси са украсени с прозрачни куполи, големи сталактити и сталагмити. Пещерата се намира близо до хижа "Ледницата". Има няколко маркирани пътеки, които ще улеснят стигането до нея.

Ежегодното гайдарско надсвирване

Едно от най-интересните събития в село Гела е ежегодното гайдарско надсвирване, което се провежда всяко година в първия уикенд на месец август и е най-голямата сцена, популяризираща родопската каба гайда. Днес, 3-ти август, то започва с  тържествен концерт, с който се отбелязват 100 години от рождението на именития родопски гайдар Дафо Трендафилов - Бай Дафо. 

Вторият ден от празника на Илинденските поляни край колоритното родопско село ще е посветен на среща на родовете. Жури с председател проф. Милчо Василев ще оценява изпълнителите в гайдарското надсвирване, разделени в три възрастови категории. 

Само с 66 жители, 200 овце, 10 крави и 10 кози, на територия от 18 км2, Гела е едно от най-хубавите места в Родопите. Със здравословния си въздух, спокойствието и пешеходните маршрути, това място със сигурност ще ви очарова по всяко време на годината!

Вижте още:

Магично място близо до Пловдив, което да посетите това лято







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
Великден 2024 г.
Втора лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: