Предупреждават за цунами на 300 км от България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:52 / 25.06.2022
280533
Цунами може да удари големи градове, които са близо до Средиземно море. Най-застрашени са Марсилия, Александрия и Истанбул, който пък може да пострада заради средиземноморските течения. Близо 100% е шансът морската вълна да достигне повече от метър височина през следващите 30 години и да удари тези градове. Истанбул е на 300 км от българската граница.

Предполага се, че рискът от цунами в средиземноморските крайбрежни общности ще нарасне с повишаване на морското равнище. Докато общностите в Тихия и Индийския океан, където се случват повечето цунами, често са били наясно с опасностите, но са били подценявани, казва ЮНЕСКО, цитирани от "Гардиън".

И предупреждават - до следващата година пет рискови общности в района на Средиземно море ще се присъединят към 40 други “готови за цунами" малки и големи градове в 21 държави. Освен Марсилия, Александрия и Истанбул в списъка са включени Кан и Чипиона, който е град на испанския бряг на Атлантическия океан, близо до Кадис.

Програмата “Готови за цунами" е част от по-широките усилия на ЮНЕСКО преди стартирането на конференцията на ООН за океаните в Лисабон следващата седмица. Целта е да се гарантира, че всички застрашени общности ще знаят какво да правят при поява на това природно бедствие до 2030 г.

Цунамито в Индийския океан по Коледа през 2004 г. беше най-смъртоносното в историята.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
50-годишната Росица Пейчева, бременна в 7-ия месец: Благодаря, че...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" е готов с нов шедьовър
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...
Шеф Кустев с изненадващ ход, ето къде ще го видим
Мариан Бачев продавал пуканки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).