Поетът Николай Заяков с нова стихосбирка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:23 / 12.05.2008
1501
Премиера на стихосбирката "Пастирът на звездите" от Николай Заяков ще представи Владимир Янев на 14 май 2008 (сряда), от 18:30 ч. в Балабанова къща. Издателска къща "Жанет 45" вече пусна на книжния пазар новата книга със стихове на големия ни поет Николай Заяков. "Пастирът на звездите" е уникално издание и включва неиздавана поезия - благословена от ръката на Бога, от която само няколко са видяли бял свят по страниците на периодичния печат. Девет години делят двете последни книги на поета. Новата му книга е доказателство, че талантът на Заяков надвива годините, и това, естествено, са думите. Те са слабостта и силата на този автор.

Николай Заяков присъства вече 45 години в поетичното пространство на България, а за Пловдив е явление. Той е част от артистичната бохема на града под тепетата, макар и да е твърде различен като живот и чувствителност. Стиховете му се вписват в пейзажа и самите са пейзаж. Част от тях са предизвикани от емоцио-налната му връзка с Италия, други са посветени на приятели и на близки до сърцето му хора. Тукашното битие на поета по особен начин се съединява с предишното му битие в неговия троянски край. Заяков обаче съумя-ва да съхрани предаността си на своето единствено начало. Той винаги е считал за своя родина Поезията, а самия себе си - за Неин поданик. Може би трябва да се добави и това, че работното заглавие на новата му книга е било "Пастирът на черните овце".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Почина българският Брад Пит
Миската Венцислава Тафкова изневери на диетата си
Ники Минаж се извини
Завинаги загубихме голям глас на рока
Промени в един от най-известните ресторанти
Ако комбинирате чесън и куркума заедно, ето какви са ползите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).