Песента "Бял мерцедес ме преследва в живота" била по детско стихотворение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:26 / 15.07.2023
2933
"Аз написах мелодията на прочутата песен "Бял мерцедес ме преследва в живота“ по детското стихотворение на Ангелина Жекова "Синьо мънисто ми вързала мама“, разкри пред "Телеграф“ голямата певица Антония Рангелова, която тази седмица празнува своя кръгъл юбилей.

Като млада изпълнителка тя започнала работа с композитора Димитър Пенев, автор на "Детски спомен“ и "С днешна дата“ на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, "Няма пътища назад“ на Елвира Георгиева, "Върни ми любовта“ на Георги Христов и много други естрадни шлагери.

Топфолк

"Той ми даде стихосбирката на Ангелина Жекова и си харесах това стихотворение, по което направих мелодия. Той я аранжира и в 14-а кабина на радиото я записахме. Имах договор за работа в Скандинавия и заминах. Но като се върнах, я чух по телевизията с друг текст, изпълнена от колежка. Веднага си познах мелодията, но го приех със смесени чувства - от една страна, се радвах, че някой я е харесал, но от друга - не, защото я обявяваха за негова музика. Аз бях много млада, никой не ме познаваше и нямаше кой да ми помогне за нищо. Споделих с близките си. Композиторът Пламен Велинов е един от хората, които знаеха за този случай. Той е аранжор на много от моите авторски песни. Даже плаках пред него. Той вика - нищо, ще ти направим по-хубава песен, и ми написа "Градация“, която стана популярна от предаването на NOVA “Топфолк“, разказа Антония.

Според нея песента е станала толкова известна заради хумористичния текст на Любомир Пеевски, който е доста актуален за 90-те години. "След много години, малко преди да почине, се обадих на Димитър Пенев и му казах, че можехме по добронамерен начин да реализираме песента, но той не го прие. Оттогава направих доста песни, но тази обида ми тежи и до днес, затова реших да я споделя публично и сега ми олеква, защото искам истината да излезе наяве. За мен са важни моралните, а не материалните неща, затова никога не потърсих дивиденти от тази мелодия. Димитър Пенев си е вземал парите от авторското право, нека наследниците му продължават да ги получават, аз никога няма да имам претенция за това, само искам да се знае, че тази мелодия е моя“, добави Рангелова.

Певицата е готова с нов албум, остава да довърши още 2-3 песни, за да го издаде. Иска те да са фолклорни, защото в останалите мелодии е дала превес на другите стилове. "Новото е, че работя в дуети. Канят ме хора, които искат да имат дует с мен. Мисля, че е добре да ме видят в нова светлина. Две песни подготвяме със Светослав Стойчев. Едната - "Нашата земя“, сме я дали за "Пирин фолк“. Аранжиментът е на Сашко Митковски, а текстът носи послание, което е хубаво да се чуе от голямата сцена. Имаме и едно танго - "Прекрасни“. Текстът е много лек и забавен - една госпожа и един господин в сладка романтична любовна история. Аз съм певица на Фолклор тв и там с радост приемат всяка моя нова идея, а после виждам, че и публиката харесва песните и нещата си идват на мястото“, споделя още звездата.

В новия си диск Антония Рангелова ще продължи историческата тема, която застъпи и в предишния си двоен албум "Бащината къща“ - един от бисерите в него е баладата "Златният век на цар Симеон“. "Сега съм направила песен за хан Ювигий. Епохата му е много важна за българския корен. Идеята я взех спонтанно от Веселин Маринов - Змея, който е завършил драматургия и е много силен и остър в словото със своите изрази, има много хубави попадения. Но аз ги преработвам през себе си, за да бъде изпеваемо. Ритъмът е македонски, тежко хоро е и се говори за българския народ, който е тъпкан хилядолетия. Обичам историята, макар да живея в днешното време, и с удоволствие се връщам назад към отминали събития, сякаш спомени от прародители оживяват в главата ми и се радвам, че мога да ги пресъздам. Аранжиментът е на Пламен Велинов“, анонсира певицата. Една от новите си песни "Шопско-Европско“, която е граовска, пък е поверила на младата си колежка Радостина Николова. "Не знам откъде идват тези импулси в мен - да скачам от танго, през далечна история, та в граовската музика, но аз никога не скучая. За мен това са предизвикателства и обичам да ги покорявам“, признава чаровницата.

Първа дама в музиката

Малко преди юбилея си Антония Рангелова получи наградата "Първа дама“ в музиката. "Тя не се дава от музикалната общност, а от журналистическата - за мен тя е будната съвест на обществото и затова я приемам като много важна оценка“, коментира звездата. Кръглата си годишнина тя е посрещнала с домашно парти на вилата си, а тържествата ще продължават и този уикенд. "Човек не може да избяга от юбилея си и трябва да е радостен и щастлив, когато го достига. Аз съм благодарна на Господ и съдбата за всичко, което се е случило. Дребните неща ги приемам като житейски уроци. Положителен човек съм и много хора ме поздравиха по всички видове комуникации, слушателите на радио Благоевград празнуваха в ефир с моите песни, докато аз бях сред природата в закачки и веселби с приятели“, сподели певицата.

Равносметка на отличничка

Освен отличничка в музиката Антония Рангелова е такава и в живота. "Винаги има и 6+ - казва тя. Равносметката е, че ние се стремим към това и като имам предвид къде живеем, съм доволна - не искат нито повече, нито да се оправдавам. Който има очи и уши, вижда и чува. Не може да се харесаме на всички, но пък имам много фенове. Напоследък роми ми пишат във Фейсбук, което ме изненадва приятно - това, че харесват песните ми, означава много за мен“, казва певицата. Тя е впечатлена и от коментара на една жена, която е категорична, че песента й "Дядовата къща“ трябва да влезе в учебниците по пеене. "Мен ме радва и това, че само някой си го е помислил. Не държа обезателно да стане, но посланието наистина е много силно, в чужбина явно повече се слуша, щом ми пишат, че плачат, докато я слушат. Творчеството ми не е на всяка цена - правя това, което извира от душата ми, и откликвам на поривите на времето“, признава още Антония.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7051):
05.04.2024 Вини Джоунс с нова любов
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
29.02.2024 Великани идват в Пловдив       
21.02.2024 Пуснаха нова песен в памет на Димо от P.I.F
04.02.2024 След 47 години те още са заедно не само на сцената
30.01.2024 Цяла България я обича: Родена е в Пловдив и днес става на 80!
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).