Откриха лечение на нелечима болест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 13.01.2020
7391
Учени от Уелс откриха причинителя астмата и вече знаят как да го елиминират. Така до 5 г. болестта ще стане лечима, предаде Би Би Си, цитирани от "24 часа". Откритието има характер на научен пробив. То засяга вида клетки, които причиняват стесняване на дихателните пътища при наличие на дразнители и замърсители. Особено важно е, че вече съществуват лекарства, които деактивират тези клетки. 

Наричат ги калцилитици и се използват за лечение на болни от остеопороза. Очаква се в бъдеще астматиците да ги вдишват и да не получават астматични пристъпи. Това на свой ред ще премахне и нуждата постоянно да носят със себе си инхалатор. "Откритието ни е наистина важно", казва д-р Даниела Рикарди от университета в Кардиф. "Ако докажем, че калцилитиците са безвредни при директно впръскване в белия дроб на човека, до 5 г. ще лекуваме болестта и ще я спрем."

Астмата е хронична болест, при която се кашля, не достига въздух и човек усеща болезнено стягане в гръдния кош. С инхалатори състоянието се облекчава, но 5% от хората не реагират на тях. Има много случаи на внезапна смърт при астматичен пристъп. Астмата се причинява от възпаление в малките алвеоли на белия дроб, които пропускат въздуха при вдишване и издишване.

Досега обаче не бе ясно какво я отключва. При опити с мишки и с човешка белодробна тъкан бе установено, че клетъчните рецептори за калций, които следят за промени в околната среда, са претоварени при астматиците. Те възпаляват алвеолите и от това те се свиват. При вдишване на калцилицити обаче тези клетки се деактивират и симптомите изчезват. Очаква се откритието да повлияе и на лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като "болестта на пушачите", а също на хроничния бронхит. И двете засега са нелечими.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).