Отбелязват 58-годишнината от откриването на пещерата "Снежанка“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:12 / 05.01.2019
3320
58-годишнината от откриването на пещерата "Снежанка“ отбелязват днес членове на Туристическо дружество "Купена“ и гости, съобщи председателят на дружеството Георги Киев. Празникът ще бъде от 11,30 часа пред входа на карстовото образувание, което се намира над град Пещера.

"Снежанка“ е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Открита е на 3 януари 1961 г. от пещерняци, а няколко месеца по-късно е обявена за природна забележителност. Електрифицирана и благоустроена е през 1968 година.

Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. Очарова с няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на Снежанка, откъдето получава и наименованието си.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Предполага се, че траките са я ползвали като убежище при вражески нападения.

Източник: Дарик

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).