ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Отбелязваме 139 години от обесването на Левски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 19.02.2012Коментари (12)4489
©
139 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски отбелязва България. Апостола умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианския календар. След като в България е въведен Григорианския календар през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари.

Пред паметника на Васил Левски в Морската градина във Варна в 11.30 ч. ще се проведе общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци с военен ритуал. Поводът е 139 години от обесването на Васил Левски.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Всичко започва на 22 септември 1872 г. когато Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя - Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски.

Левски, който е охраняван само от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

Впоследствие е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София - отец Тодор Митов. В изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е" и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българския народ.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Един от най достойните синове на българия,поклон пред светлата му памет и дано новите поколения да не го забравят също
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
Отказал се е от Православието и от Бога - захвърлил е расото!
+2
 
 
Писмо до ЛевскиСпи, Дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб!Добре... си ти... От там не виждашсъдбата на достойния ни род.Не виждаш майките,които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобове празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи...Край просяка минава БееМВе.На "пътя към Европа" се продаватв ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не се събуждай!Добре си там под тази черна пръст.Завиждам ти за туй, че не дочакамечтите си, разпънати на кръст.
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
В архивите на съда е записано, че Левски е осъден за "Детеубийство"( заклал е дете с цел откуп). Докарани са пред съда и свидетелите които са присъствали на убийството на детето.
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
За участието в съда и решението ,взето от него, от страна на мюсюлмани можем да приемем за нормално ,но защо така са постъпили и българи и евреи ,чиито потомци по-късно бяха спасени от Геноцид?
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
Дааа Революционерите, Нашите днешни национални герои, Но наказани от Бога да бъдат без гробове И Ботев и Левски и Бенковски и Раковски, А какво се крие за тях, По време на Отоманското робство сиромашкото население години наред събира пари още още за оръжие, Парите са дадени на войводите Филип Тотю и Панайот Хитов да купят пушки и с чети и въоръжено въстание да дойде мечтаната СВОБОДА. Единият от двамата войводи заминава във Влашко и там с парите си купува къща и 300 декара лозе оженва се за млада и богата влаинка чокойка и си живее мирно тихо и спокойно в Браила до дълбоки старини. Христо Ботев преди заминаването на четата за България предвидливо изтегля във Влашко старата си майка заедно с жена си и дъщеря си, както и Димитър, синът на жена му от първия и брак. Във Влашко Ботев оставя на майка си и на жена си повече от половината пари предназначени за изхрана на четата в България, След това историята се знае. Следват множество скандали между Ботев и изгладнелите четници. Кулминацията е на връх Вола където Ботев е убит от Стефанаки Савов от Враца Обретенов от Русе и други четници. Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е подстриган за монах с черковно име Игнатий и чин дякон, Но той се отказва от Бога и православието - захвърля расото. Убива с кама и 12 годишно дете,Участва в обир на държавната хазна. Левски е осъден на смърт чрез обесване от съдията българин Иван Хаджи Пенчович, при присъстващи 10 турски и 10 български съдебни заседатели. Преди присъдата на Левски е предложено да приеме исляма за да отърве въжето, И Левски приема. От турските заседатели ЗА смъртна присъда гласуват само 2 -ма, a от българите ЗА смъртната присъда гласуват всичките 10 заседатели. Левски отчаян и изплашен прави неуспешен опит за самоубийство като си удря главата в стените на килията. Един ден преди обесването на Левски във двора на затвора е обесен Димитър Общи, От Бесилото Общи за да вдъхне кураж на изплашения си другар се провиква - Левски виж как умира един истински революционер ! После сам слага въжето на шията си и увисва. Любен Каравелов от Браила е изпратил писмо на Левски да му предаде архива, И Левски от Ловеч я изпраща В Браила, посред бял ден в къщата на Каравелов влиза турски агент и взима архивата и един портрет на Левски. Въпрос на време е било кога ще го заловят. В съда на масата Левски учудено вижда архивата, която е пратил на Каравелов. Гаврил Хлътев с чужд паспорт на името на Георги Бенковски сам се обявява за Княз по време на Априлското въстание, дори си взима и жена Райна Княгиня. Истинското име на Георги Раковски е -Съби Попович. Каравелов произхождаща от големите копривщенски родове Чалъкови и Доганови македонски бежанци от егейска македония
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
+1
 
 
Това е нашата светиня. Мислил е като Исус. Где ги такива люде сега. Само мекерета , да те е срам да се наречеш българин.
+1
 
 
поклон и да но го прочетат че много хора не знаят за него
+3
 
 
Писмо до Левски Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждаш съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат. Стариците край кофите за смет. Бащите със джобове празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи... Край просяка минава БееМВе. На "пътя към Европа" се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват. Стаена скръб в очите им гори. Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст. автор:( Златина Великова
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: