Обявиха българин за една от най-влиятелните личности на 20 век

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:36 / 16.04.2023
8292
Той е една от 1000 най-влиятелни личности за 20 век. В целия свят. Бяга от България по време на комунизма и открива свободата в Уругвай. Има 26 книги, преведени на шест езика. Цитиран е като един от първите, които предричат разпадането на Съветския съюз. Днес е на почти 100 години и се съгласи да разкаже за първи път историята си в български ефир - доктор Алфонс Емануилов – Макс.

"Аз съм от едно поколение, което е живяло в монархията и сталинизма. От този тип хора няма вече. Чувствах се самотен тук, имах много познати, 5-6 приятели. Повечето от тях починаха, защото бяха по-възрастни", спомня си Макс.

Не е говорил български от десетилетия. Спомня си неочаквано думи, които смята, че е забравил. "Българските комунисти, които са назначени от руснаците, бяха главорезите. Много хора бяха убити без съд и присъда. В най-добрия случай даваха 24 или 48 часа да се изнесат, за да докарат комунистите от провинцията", разказва той. 

Използва контактите на баща си - бивш дипломат - за да се изтегли в Белгия. "Бяха ме определили за класов враг. България е била работническа страна, а това е бъдещето на света. Отидох в провинцията на Белгия. След това заживях в Англия. Реших да си отида от Европа и избрах Уругвай", казва за Нова тв Емануилов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат", стигнал до 10 ...
Ивет Лалова: Не бих те заменила за целия свят
Един от най-мащабните конкурси започва след броени дни
Почина велик музикант


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).