Областният сваля костюма, облича рок-фанелка за Haggard

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
07:05 / 05.04.2010
2902
Концертът на легендите на немския симфоник метъл Haggard заедно с Пловдивската филхармония ще е невиждан досега в България зрелищен спектакъл, обещават организаторите на музикалното събитие, което ще се състои под патронажа на областния управител на 19 април от 19 ч. в Летния театър. Идеята е на Иван Тотев, с когото разговаря репортер на Plovdiv24.bg:

- Г-н Тотев, работа на областния управител ли е да организира концерти?

- А защо не? Израснал съм с тази музика. Младежките ми години минаха под знака на Manowar, Accept, Helloween, Iron Maiden и Metallica. Тя е част от моя живот и за мен е удоволствие да съчетая възможностите за лично удовлетворение с обществено-полезна или културна дейност. С времето все повече ще мога да допринасям за тази част от културния живот на Пловдив. Не пропускам голямо музикално събитие в страната. Ще споделя своите лични амбиции за присъствие на такъв концерт с всички пловдивчани.

- Защо точно Haggard?

- С творчеството им се запознах едва преди година. Не успях да отида на концерта им в София, но потърсих музиката им. Открих рядко съчетание между много твърд рок с оперни и симфонични елементи. Има и особено ясно изразен мъжки вокал, съчетан с хорово пеене в средновековните готически стилове - нещо, което не се среща всеки ден. Страшно ми допадна. Невероятно беше да си ги представя на Античния театър...

- Нали концертът ще е на Летния театър?

- Искаше ми се да е в началото на юни на Античния. Дори имах няколко срещи с директора на Оперно-филхармоничното дружество Калуди Калудов и организаторите. Концертът ще е част от голямото европейско турне на групата и така ще е по-евтино. Затова сменихме сцената, а и Летният театър има козирка, която ще пази от дъжд, ако е лошо времето. Подобно нещо в Пловдив скоро не е имало. Много, много малко може да се сравни с концерта на "Апокалиптика" през 1999-а. Всичко сега ще е далеч по-мащабно - 16 ще са изпълнителите само на Haggard, около 20-ина ще са музикантите от филхармонията. Ще е голям спектакъл.

- Личните Ви пристрастия ли ще оказват влияние върху културния афиш на Пловдив?

- Това са пристрастията и на много пловдивчани. Понякога и лична амбиция може да допринесе за развитието на един град или дори цял регион. Как ще оцените например това, което направи кметът на Каварна Цонко Цонков за своя град? Пловдив трябва да е културната столица. В Бургас вече имат фестивал, сега готвят и във Варна, София - за съжаление, е на светлинни години пред нас. Пловдив и тук изостана. И заместник-кметът по културата Петя Гогова има намерение да прави хубави неща, за които я поздравявам искрено. Това е пътят...

- Какъв е шансът Пловдив да стане център на повече и по-привлекателни културни събития?

- Античният театър е притегателен център за култура. Цяло лято там трябва да следва концерт след концерт, а календарът все още е доста беден. С Калуди Калудов ще работим за Вердиевите нощи. Той има много сериозни амбиции да организира фестивал, който да стане знаков за града и да привлича любителите на оперното изкуство и от други страни. Ще помогнем с всичко. Пловдив има невероятни дадености за култура, но това не е достатъчно.

- Какво не достига?

- Имаме дадености, но нямаме идеи и пари. Ако с идеите може да компенсираме донякъде, без пари не можем. Няма ли пари, няма как да се прави култура. За да направим големи събития като карнавала във Венеция - защо не?! - трябват пари. Ако работим за икономическото възраждане на Пловдив, работим и за културното му възраждане. Много важно е да развием Пловдив и региона с богатото му историческо и културно наследство. Затова и се опитваме да оживим летище Пловдив. Като направим един хубав  календар и кажем, че сме културната столица, трябва да можем да доведем хората да я видят с очите си. 

- Започвате с Haggard?... С костюм и вратовръзка ли ще бъдете на концерта?

- Не. Имам и рок-фанелки. Ще си облека тениска с  Amorphis или Manowar.

Билетите за концерта са в продажба от средата на март. След първите 66 броя на промоционална цена от по 10 лв., сега те струват 15 лв., а в деня на концерта ще се продават по 25 лв. Цените са евтини заради помощта на спонсорите, намерени от Тотев. 

Виж коментарите (6)

Още по темата (4):
20.04.2010 "Хагард" омагьосаха 2000 фенове на Летния театър в Пловдив
19.04.2010 Безпрецедентно шоу сътворяват тази вечер Haggard и филхармонията
16.03.2010 От утре продават билетите за спектакъла на Haggard и филхармонията
16.03.2010 Световноизвестните метъл класици Haggard ще свирят с пловдивската
филхармония
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).