"Музика на века" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:39 / 23.01.2019
2625
Руската и арменската общност в Пловдив канят на 25 януари 2019 г. всички пловдивчани на камерен концерт “Музика на века“. Събитието е посветено на творчеството на големия арменски композитор Арно Бабаджанян. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Заедно" и е част от съвместната културна програма през 2019 г. на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Той ще бъде със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на  Гран при, лауреат на Трети Балкански фестивал на рускатапесен и сопраното Светлана Быстрая, лауреат на Националния фестивал на руската песен в България. На рояла ще акомпанимира Рузанна Ташчян, обявена за най-добър концертмайстор на конкурса «Балканска романсиада». Началото е от 18.00 ч. в Културен център "Тракарт"(подлез "Археологически").

Събитието е подарък за всички пловдивчани от етническите общности, представени във Фондация "Заедно" и специално за почитателите на Арно Бабаджаняну, поета Роберт Рождественски, на композиторите Муслим Магомаев и Алексей Екимяну , на известния руски поет, писател, режисьор, сценарист, журналист и актьорЕвгений Евтушенко, и на световния изпълнител, поет и композитор Шарл Азнавур. Програмата за вечерта включва оперни изпълнения, старинни руски романси и известни песни.

Голяма популярност добиват именно творбите, създадени при съвместната работа на Арно Арутюнович Бабаджанян с поета Робертом Рождественским и певеца Муслимом Магомаевым. Техните песни имат почитатели от всички поколения, включително и от младите хора днес. Сред тях е и «Ноктюрн», която също ще бъде изпълнена пред пловдивската публика в петък вечер. Ще бъдат чути и шедьоври на песенното изкуство като  «Вечная любовь»,  «Благодарю тебя» и др. 

Арно Бабаджанян е роден в Ереван през 1921 г. Изявеният му музикален талант е забелязан още когато е само на 5 години, а когато е на 7 влиза в Държавната Консерватория. През 1938 година заминава да учи в Москва с Висанион Шебалин. 

Като композитор Бабаджанян твори в различни стилове, а голяма част от музиката му е свързана с арменски фолклорни мотиви. Признат е от Дмитрий Шостакович за "брилянтен учител по пиано“. Често на концерти сам изпълнява творбите си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).