Леонардо ди Каприо най-после спечели "Оскар"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:56 / 29.02.2016
2455
След 6 номинации за "Оскар" актьорът Леонардо ди Каприо най-после спечели златна статуетка за най-добра мъжка роля. Отличието дойде за играта му във филма "Завръщането". Точно тази лента беше и най-спряганата за филм на годината, но "Оскарът" изненадващо отиде при "Спотлайт".

Филмът разказва за екип от журналисти, който успява да разкрие огромен скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква.

"Завръщането" донесе на Алехандро Иняриту "Оскар" за най-добър режисьор, а на Емануел Любецки за най-добър оператор.

Минути след победата на Леонардо ди Каприо неговите фенове изригнаха в социалните мрежи.

След куп блестящи роли и централни места в уникални сценарии, чаровният актьор се сдоби с така бленуваната - и от него, и от милионите му фенове, статуетка. 

През годините неговата актьорска игра е донесла много призове от Академията и още повече номинации на редица филми, които ще останат в историята на киното.

Един от най-желаните ергени на Холивуд е влизал в битката за "Оскарите" общо шест пъти.

Първата му номинация идва още през далечната 1993 г., когато Академията го избира за един от претендентите за най-добър актьор в поддържаща роля в "Защо тъгува Гилбърт Грейп?".

Цели 12 години по-късно Лео отново се озовава в подножието на върха след триумфа на "Авиаторът". Номинацията за "Оскар" този път е в категория "Най-добър актьор в главна роля".

Въпреки че Ди Каприо пак усеща само полъха на победата, лентата печели цели 5 "Оскара", сред които и този за Кейт Бланшет за главна женска роля.

2007 г. се оказва една от най-успешните за филмите с участието на големия актьор. В списъка с номинираните попадат "От другата страна" и "Кървав диамант".

"От другата страна" носи първия "Оскар" за легендарния режисьор Мартин Скорсезе, който - по всичко личи, е един от безспорните любимци на Лео. Лентата грабва още три от най-желаните статуетки в седмото изкуство.

"Кървав диамант" пък носи третата номинация на актьора. Тогава той отново се бори за приза в категорията за главна мъжка роля, но отново не успява да я докосне. Освен за играта на Лео, филмът е претендент в още четири категории, определени от Академията.

Следващия път, когато милионите фенове на актьора тръпнат в очакване той да вземе заветната награда, е на церемонията през 2014 г. Тогава една от най-номинираните ленти ( в пет категории) е "Вълкът от Уолстрийт". Ди Каприо се сдобива с две кандидатури за "Оскар" - като изпълнител на главната роля и като продуцент. Отново обаче не отнася у дома нито една статуетка.

Сред останалите киношедьоври, които играта на Лео изстрелва до върха, са "Генезис" (4 приза и още толкова номинации през 2011 г.), "Великият Гетсби" (два "Оскара" през 2014 г.) и "Джанго без окови" (още два приза от Академията, връчени през 2012 г.).

Безспорно най-големият успех сред лентите с участието на Леонардо ди Каприо пожъна класиката "Титаник". Той спечели цели 11 "Оскара", сред които престижните за най-добър филм и режисьор.

Номинирани за добрата си игра бяха и актрисите в главната и поддържащата женски роли.

Въпреки че превъплъщението на Лео разплака целия свят и му донесе огромна слава, актьорът не получи дори номинация от Академията за брилянтното си, според мнозина, изпълнение.

Филмът, който следва "Титаник" в личната класация на Лео за брой номинации за "Оскар", е "Завръщането". Тази година той се бори за приз в цели 12 категории. И спечели наградата в три от тях.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Троен годеж в Hell's kitchen
Марина Стоименова: Гледам го и не мога да го осъзная
34 години заедно: Ето я жената на Орлин Горанов
Алекс Гърдева: Бони показа много подлост и наглост!
Журналист за "Денсинг старс": Позорен финал! Крайно несправедливо...
Ползите от женското биле са неизборими


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).