Кой е Кирил Рашков и защо е "цар"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
10:41 / 25.09.2011
12032
Титлата цигански цар, пет къщи, завод, партия и няколко ареста на хора от семейството. Това е имането на Кирил Рашков - Цар Киро.

По ирония на съдбата възходът на ромския монарх започва иззад решетките и непрекъснато връща там по някого от неговата фамилия.

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 г. в пловдивския кв. "Столипиново", най-малкият от осем деца.

Възходите и паденията на Рашкови тръгват от стар султански род на циганския тартор Цар Гого, наричан още Алтън Гого.

Историята за възкачването му на трона е като приказката за златната ябълка - не първородният, а най-младият се оказал най-силен и предприемчив. Затова Цар Гого решил да предаде властта и богатствата си на него.

Киро още 8-годишен срещнал бъдещата си съпруга Костадинка. Тя е от Северна България. В рода й момичетата са обучавани специално за джебчийки. Двамата започнали да се задяват 12-годишни.

Преди 1989 г. има 7 присъди за общо 30 години. През 1984 г. Кирил Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона тогавашни лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основа фабрика за балони и тя изхранва семейството.

След 10 ноември 1989 г. Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край село Катуница. През 1993 г. е арестуван заради производството на фалшив алкохол. След проверки в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране.

Рашков излиза от ареста с гаранция 10 000 долара. През 1998 г. основава партия "Свободна България". Начело поставя големия си син Ангел. Партията трябва да вкара ромите в политиката и икономиката.

При първото явяване на избори "Свободна България" успява с няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик.

Рашков дори си уреди рекламно участие в Шоуто на Слави Трифонов по Би Ти Ви.

Бизнеса насочи към Иван - заради търговския му нюх. Партията трябваше да вкара ромите в политиката и икономиката. Принц Ангел се зарече да прави семинари из цялата страна, в които хората от неговия етнос да бъдат ограмотявани с лекции по политология и компютърни курсове.

Кирил Рашков е обвиняван за два бомбени атентата. През 1998 г. трима подчинени на ромския бос са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на в-к "Труд". Рашков се разминава с арест, защото криминалистите смятат, че нарочно "топят" Кирил Рашков.

През 2010 г. пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския олигарх. Двамата от дълго време са в конфликт.

Срещу Рашков има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки, както и за незаконна сеч в гора край селото.

Периодично около името му избухват нови скандали. След като "принц" Ангел излежа присъда за кражба в Лондон и се върна у нас, Цар Киро бе разобличен във вдигането на незаконен хотел край Понеделник пазар в Пловдив. Сградата не бе довършена.

На 17 юли 2005 г. Геновева, съпругата на внука на Кирил Рашков, е открита обесена в замъка на фамилията в Катуница. Според криминалистите тя се е самоубила.

През 2008 г. ВиК Пловдив излезе с информация, че Кирил Рашков от Катуница, е най-големият длъжник сред битовите клиенти.

На 2 ноември 2009 г. полицията съобщи, че е разбит нелегален цех за производството на високоалкохолни напитки в пловдивското село Катуница, собственост на Кирил Рашков. Помещенията са запечатани и поставени под охрана.

На 24 август 2010 г. в Централни гробища в Пловдив бе съборен незаконният строеж на Кирил Рашков, който изгради бетонен навес на гроба на сина си Иван.

През 2010 г. Асеновградският районен съд осъди на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналист.

Първородният син Ангел Рашков има в биографията си арест за кражба в Лондон. В края на 2008 г. "царица" Костадинка получи 3 месеца условна присъда, защото бе спипана минути след като обрала пътници на френско летище. Магистратите не признаха представените от нея документи, че страда от клептомания.

След като се отказа от бизнеса с алкохол, плановете на му минаха от построяване на парогенератор, с който да захранва промишлени предприятия, до основаването на пенсионен фонд. И двата проекта не се случиха.

После се говореше, че източник на богатствата му е станал бизнесът с джебчийки. Винаги, когато му се наложи да коментира престъпването на закона на някой от фамилията, Рашков повтаря, че са го нарочили за черна овца. Иначе живеел честно и почтено...

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (11)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).