ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво е подходящо да ядем през октомври?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 06:05 / 24.09.2021Коментари (0)2992
©
Изпратихме лятото, посрещнахме есента. По същия начин изпращаме септември и посрещаме октомври. Време е за печена тиква, чаша топъл чай и печени кестени.

Летните плодове, с които сме свикнали, отстъпват на есенните такива. През октомври на сцената излизат ябълките, крушите и тиквите. Нека не ви учудва фактът, че виждате сливи и малини в списъка. Най-късните сортове от тези плодове узряват именно през октомври. Така че ще можем да им се порадваме още малко. Макар гроздето да е в своя пик през септември, през октомври също има някои винени и десертни сортове, на които да се насладим. Към края на месеца ще се бъдат готови дюлите и нара. Ако обичате хинап, сега е времето да му се порадвате.

При зеленчуците е време да поканим на трапезата камби, карфиол, броколи, зеле и необятното разнообразие кореноплодни зеленчуци и да се сбогуваме с последните летни зеленчуци, които тук там се откриват по пазарите. Съвсем скоро ще е готова и есенната реколта от зеленолистни зеленчуци – крехка и хрупкава маруля, спанак, рукола.Свежите подправки все още са достъпни, но няма да е за дълго. Дойдат ли първите слани, ще трябва да се сбогуваме и с тях.

Ще ви предоставим и няколко интересни рецепти подходящи за октомври. Започваме с овесена каша с круши и кокосови трохи.

Рецептата е взаимствана от колегите от https://know-how-to-cook.com. Новата им рецепта ще ви заинтригува, ако обичате овесена каша. Лесна за приготвяне, с достъпни продукти, но изключително вкусна и нестандартна като идея. Чудесна закуска, а защо не и десерт, за малки и големи.

Без млечни, без рафинирана захар, спокойно можем да я отнесем в графата здравословна закуска. Тази рецепта е не само лесна и вкусна, но и може да бъде приготвена в най-различни вариации.

Какви са необходимите продукти?



Тази овесена каша комбинира в себе си някои от любимите есенни вкусове. круши, орехи, фурми, кокос, допълнени от пикантните и сладникави нотки на канелата и кардамона, превръщат тази каша в празник за сетивата. За направата й използвам:

Безглутенови овесени ядки

Както вече няколко пъти споменавам, през последните месеци върнах овесените ядки в менюто си. Чувствам се добре след консумацията им и поне веднъж седмично си хапвам. Спасяват ме в сутрините, когато нямам време за друга закуска.

Използвам безглутенови овесени ядки (на опаковката изрично е отбелязано, че не съдържат глутен). Както вече съм писала в тази статия за храните съдържащи глутен, овесените ядки съдържат авенин – глутеноподобен протеин. Някои хора с глутенова непоносимост толерират ограничена консумация на овесени ядки, но други – не. Съобразете консумацията им с вашите индивидуални хранителни нетолерантности. Овесените ядки могат да бъдат заместени от пресовани овесени ядки, сварена елда, киноа, просо или амарант.

Ферментирало ядково мляко



За приготвянето на овесената каша използвам ядково кисело мляко. Добавям го след като овесените ядки са се охладили, за да запазя пробиотиците, които съдържа. Освен това ядковите млека са добър източник на протеини.

Използвам заквасените ядкови деликатеси на D’free, които много харесвам. Имат прекрасна консистенция и гъстота, а вкусът им много се доближава до този на истинското кисело мляко. Добавени към овесени ядки са неразличими. Може да ги поръчате с 10% отстъпка като използвате промокод Stan10.

Круши

Крушите са прекрасен есенен плод. Вкусен, ароматен и много полезен. Те са главният герой в тази овесена каша. Добавят ги леко сготвени, за да развият естествената си сладост и божествен аромат.

Нужни са им само няколко минути на умерен огън в компанията на пръчка канела и шушулка кардамон, за да омекнат, да станат още по-сладки и да попият от ароматите на подправките. Ако приготвяте кашата за малки деца, съобразете подправките с възрастта им.

Може да подготвите сладкото от круши от предния ден или през уикенда и да го използвате, когато е необходимо. Ще издържи 4-5 дни в добре затворен буркан в хладилник.

Кокос и фурми

Кокосовите трохи с фурми са финалния щрих. Добавят хрупкавост, допълнителна сладост и нежен кокосов аромат. Сигурна съм, че ще се влюбите в тях.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5-6 с.л. безглутенови овесени ядки

6-8 с.л. ядково кисело мляко

2 малки круши

2 фурми

10-12 орехови ядки

2-3 с.л. кокосови стърготини

щипка-две канела

1 шушулка кардамон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Кипнете около 200 мл вода.

Разпределете овесените ядки в две купички. Залейте ги с водата. Достатъчно е водата да ги покрие. Покрийте всяка от купичките с чиния и изчакайте 10-тина минути, за да набъбнат, след което ги оставете да се охладят.

През това време подгответе бързото сладко от круши. Обелете ги и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в малка касерола заедно с подправките. Гответе на умерен огън за 5-6 минути.

Нарежете фурмите на малки парчета. Втрийте с пръсти кокосовите стърготини в тях. Запечете ги на 170 градуса за 2-3 минути. Наблюдавайте ги, за да не ги изгорите.

Прибавете ядковото мляко към охладените овесени ядки. 

Добавете накълцаните орехови ядки и разбъркайте.

Разпределете сладкото от круши в купичките.

Завършете с кокосовите трохи.

Поднесете веднага.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: