Качват библиотеката на Бачковския манастир в интернет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:19 / 21.04.2014
3060
Библиотеката на Бачковския манастир, която съхранява едни от най-ценните и редки църковни ръкописи у нас, ще бъде качена в Интернет. Сред интересните издания са късни ръкописи от XVI в., старопечатни евангелия, които предстои да бъдат дигитализирани. До дни ще бъде готов и сайтът на Бачковския манастир, както и страницата му във Facebook и Twitter.

Късни ръкописи от 16 век, старопечатни евангелия, книги на руски, гръцки, църковнославянски, уникални вестници и списания. Всичко това е част от богатото книгохранилище на един от най-старите манастири у нас - Бачковския. Вече няма да има нужда да идвате дотук, за да се докоснете до редките и ценни издания, защото предстои те да бъдат качени в Интернет.

Проектът е част от амбициозната програма на новия игумен на Светата Обител - архимандрит Симон, наследил дядо Борис, който бе изгонен от манастира след скандал.

Бачковският манастир влиза и в социалните мрежи.

Започва и ремонт на църквата към манастира - която е на повече от четири века. Тя се нуждае от нов покрив и реставрация на иконите.

Монасите ще издадат и книга, която ще разказва за чудесата, извършени от чудотворната икона на Божията майка, която се пази в Светата Обител.


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Мариела Нордел за "Ергенът": Ако некое такова лигавещо хайванче м...
Ергенът се появи на живо по bTV, направи първи коментар
Зрители: Подигравка, това не е мъж!
Iris Studio търси най-красивите очи!
Най-лошият кошмар за финалистките в "Ергенът" се сбъдна! Няма поб...
Чоткин отвя всички в Hell’s Kitchen и грабна голямата награда от ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).