Йоана и Александра: С креативност може да обновиш дрехите си вместо да ги изхвърляш

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
14:54 / 11.05.2023
2352
Събитието "Устойчив гардероб за зелено бъдеще“ ще се проведе на 14 май и се организира за втори път след големия успех на първото издание. Това каза за "Фокус“ в "Човекът на фокус“ Йоана – студент Александра Александрова пиар на Асоциация на обединените европейски студенти (AEGEE).

"Показахме как с подръчни материали и малко креативност може да обновиш дрехите си вместо да ги изхвърляш“. Събитието цели да покаже негативното влияние на индустрията, както и за алтернативни зелени решения.

На събитието "Устойчив гардероб за зелено бъдеще“ са организирани шивашки работилници, където ще може да се рециклират стари платове или да се поправят малки дефекти на дрехи и аксесоари; креативни ателиета; рисуване върху текстил и бродерия; размяна на дрехи.

"В новото издание на събитието хората могат да разменят дрехи“, допълни още Йоана Дончева, - "Ако някой има нещо, което не носи, може да го донесе, и в замяна да вземе от другите хора, които са донесли. Ако нещо остане, то ще бъде дарено.“

Йоана Дончева – студент от НБУ и член на AEGEE обясни проблема и вредата от честата смяна и купуването на много дрехи: "Бързата мода са онези дрехи, които са направени от некачествени материали и следователно по-бързо се изхвърлят и те принуждават да си купуваш нови, и нови всеки сезон“.

Александра Александрова допълни, че текстилът и боите за текстил са едни от най-големите замърсители в света: "На събитието ще покажем как хората практически могат да си разкрасят дрехите и ще им дадем един добър пример с това, че ще дарим дрехите, и че дрехите могат да се подарят, преподадат, не е нужно да отиват веднага на боклука.“

В началото на събитието ще има 3 минилекции, "като един от лекторите е Жулиета Добчева, която ще разкаже за вредите на бързата мода. След нея лекция ще изнесе Иван Люцканов, който работи в "Мания“ и ще ни поговори за работата си с "Мания“. И след него ще едно момиче ще ни покаже как можем да си направим капсулен гардероб, и че не е нужно да трупаме много дрехи, за да имаме красиви аутфити, които да са ни практични за всеки повод“.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).