ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Икона на Богородица пази дома на кмета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 08.10.2011Коментари (11)2706
© Plovdiv24.bg
Икона на Богородица е талисман на семейството на пловдивския кмет Славчо Атанасов. Тя стои в дома на градоначалника в китния квартал "Кючук Париж" - или в превод "Малкия Париж". Славчо и половинката му Елена харесват района, в който е 64-квадратното им жилище. Тук има много паркове, а когато се нанесли, все още имало предимно къщи с дворчета с цветя, спомня си половинката на кмета Ели Атанасова. Техният блок бил сред малкото в района, но също е приятен, тъй като не е на много етажи. 

Семейството има много скъпи лични предмети, повечето от които подаръци. Не са ценни като стойност, но са близки до сърцата им. Такава била например малката иконка, която Ели и Славчо получили като подарък по време на гостуването на Чудотворната икона на Света Богородица от Йерусалим в Пловдив. Дарили ги с умалено копие на лика на Божията майка, която дори била малко поизтъркана. Но Елена се влюбила в нея и често я държала в ръце. Като вярваща христианка признава, че неведнъж е произнасяла и молитви пред образа на Богородица вкъщи. А иконата станала нещо като семеен талисман, който пазел дома и тях самите.
Сред любимите предмети, които заемат почетно място в дома на Атанасови, е и 100-годишен барометър, който е подарък на градоначалника от колегите му. Въпреки че е на един век, той работи, като преди е бил в употреба на кораб. Екипът на Славчо Атанасов изненадал шефа си с подаръка - с пожеланието да мери налягането на атмосферата в общината, за да знае винаги кога наоколо има напрежение и кога всичко е спокойно. Атмосфера в дома на Славчо и Елена Атанасови създават и няколко носии, които били подарени на кмета и съпругата му при гостуването на различни чуждестранни делегации. Така например имали азербайджанска традиционна одежда и дреха от Финландия. В семейното жилище на пловдивския кмет уют създават още венециански маси и много статуетки, за които Елена вече трудно намира място, но пък и сърце не й дава, когато някой им поднесе подарък, да го прибере в шкафа.

Първата дама на Пловдив признава, че обича картините и през годините със Славчо са събрали много. Голяма част просто са прибрани, тъй като няма как да ги сложат по стените на малкия апартамент всичките. От време на време обаче Ели ги сменя. Напоследък харесвала много картините на младата пловдивска художничка Даниела Костадинова, която още е студентка в Художествената академия в София, но отсега личаи големият й талант. Елена има една нейна картина подарък и още една, която със Славчо си купили. Смята обаче да си купи още нейни творби.

Пловдивският кмет, който ще се бори за втори мандат, не е сменял дома си през последните години. Имотното ми състояние не се е променило по никакъв начин отпреди да бъда избран за градоначалник, казва войводата. През лятото пък се пошегува, като заяви: "В Пловдив дори и кучетата ме познават, защото всеки в града знае къде е жилището ми." Пред дома му на улица "Скопие" в най-зеления пловдивски район "Южен" почти всяка вечер го чакат хора с проблеми, за да го помолят за помощ. Съседи дори разказват, че пред блока е станало нещо като втора приемна на Славчо. Семейство Атанасови не се крият зад високи огради и пищни палати. Живеят от десет години в стандартна панелка от 64 квадрата. Купили апартамента мебелиран и добре поддържан. Четири-пет години изобщо не правили ремонт и не сменяли мебелите, тъй като много харесали обзавеждането на предишните собственици. След това обаче неизбежно дошло време за ремонт и като всяко българско семейство се захванали с подобренията. Тогава Славчо работи като училищен психолог, а съпругата му Елена е в районното кметство.

Дъщеря им Силвия е ученичка в началното училище и вече достатъчно голяма, за да има хубава тийнейджърска стая. С организирането на ремонта се заема Ели, която обаче консултира всяка своя идея със съпруга си. И двамата не сме претенциозни, нито робуваме на някаква мода, казва Ели Атанасова. И признава, че често я питали например какви плочки е избрала за банята, като споменавали марки от "Версаче" нагоре. Изобщо няма такова нещо вкъщи. Не държа да е скъпо или модерно. Обичам да има атмосфера, да е уютно и домът да създава чувство за топлина и спокойствие, казва съпругата на Славчо Атанасов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Ах каква идилия! Достойна за перото на Йордан Йовков, Елин Пелин и Димо Димитров!
0
 
 
Естествено, че нямаш нищо на своя име. Вие сте петима, пък си имате и достатъчно други хора около вас.
+2
 
 
Забавно е всеки път като чета коментарите на платените драскачи:)
-5
 
 
Единствения свестен кмет който не краде! За него ще гласувам както оше много хора ще направят
+1
 
 
За да краде на спокойствие-Славчо и камарилата му трансформираха Общ.фирми в ОП,сложиха си верни кадри за директори и гл.счетоводители и точат здраво Общ.бюджет с много прости хватки.За всеки мислещ човек е ясно какви са щетите за Пловдив от неговото управление ,само овцете блеят безмозъчно,радват се на евтините му трикове и цъкат минусчета.
0
 
 
Почти се разплаках,а навремето за да станеш ЗКПЧ трябваше да си правоверен комунист и атеист до 9-то коляно.На какво ли не са способни комунистите ,само и само още час да останата на власт!
+1
 
 
Със или без икона,след 23 октомври ВЪН!!!!!
+2
 
 
Покъртително! Още малко и ще гласувам за него!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: