Хора с определени гени не се заразявали с коронавирус

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:20 / 03.11.2021
4756
Хора с определени гени и особености в кръвната картина не се заразяват с коронавирус, установиха руски учени в специално проучване. Водещ изследването е директорът на Изследователския институт по епидемиология и микробиология Пастьор в Русия акад. Арег Тотолян. Той е и член на Руската академия на науките. 

По време на изследването екип, ръководен от акад. Тотолян, установява, че хората с високо ниво на интерферон-алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта, както и носители на някои генетични маркери, имат повишена защита срещу коронавируса.

По този начин високото ниво на интерферон-алфа, молекула, която се синтезира от клетките на имунната система и има пряк антивирусен ефект, намалява риска от инфекция на локално ниво. Доброто ниво на лимфоцитите показва, че човек е по-малко вероятно да се зарази, но дори и да се зарази, вероятно ще прекара инфекцията много леко. Сред гените, кодиращи имунния отговор на човека, учените са идентифицирали и два защитни алела (различни форми на един и същи ген - бел. ред.) и един предразполагащ към заболяване, предава още БГНЕС.

По-рано група учени, водени от Фьодор Кондрашов от Института за наука и технологии на Австрия, установиха, че новите варианти на коронавируса са започнали да се разпространяват след премахването на ограниченията в много страни.

Изграден от тях епидемиологичен модел установява, че рискът от мутации зависи от два фактора: дела на ваксинираното население и общия брой заразени. В резултат на изследването учените стигат до заключението, че по-голямата част от населението в света (поне 60%) трябва да бъде ваксинирано.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).