Харесахте ли си подаръците? Вижте какво можем да направим с ненужните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:45 / 25.12.2017
2795
Темата за неподходящите или излишни подаръци е многократно дискутирана, но несъмнено винаги добива актуалност, когато има струпване на празници в календара, припомнят от Комисията за защита на потребителите.

Давала е повод за най-различни находчиви инициативи на по-творческите личности за преработване на подаръка, на по-комерсиално настроените - за препродаването му или в краен случай на по-прагматичните - за преподаряването му на друг човек, който би имал по-голяма полза от него.

Сантименталните хора пък биха запазили всеки подарък, независимо от неговата материална, естетическа или практическа стойност, защото за тях водещ е емоционалният елемент.

Какво все пак можем да направим, ако се окаже, че повече от един член на семейството е избрал една и съща играчка за детето? Ако подареният сувенир не е в същата цветова гама с интериора на помещението, в която бихме желали да го поставим? Или пък ако поднесеното от любимия човек бижу е прекалено спортно за нашия елегантен стил?

Можем ли да върнем на търговеца подаръка, който сме избрали за близък човек, но по една или друга причина той се окаже неподходящ?

Според разпоредбите на Закона за защита на потребителите, клиентите могат да поискат да върнат закупена стока или да я заменят с друга само в случаите, в които е установен дефект.

Разбира се, по света, а и в България вече има търговци, които са въвели и поддържат добри практики като тези да връщат или заменят по молба на клиентите си закупени от тях стоки без да имат дефект, за да ги запазят и в бъдеще. Това, обаче, не е свързано със законови разпоредби и директиви, а единствено с волята на управителя на магазина или веригата.

Затова, когато купувате подарък, а и нещо за себе си или за дома, и допускате, че е възможно да се наложи замяната или връщането му, предварително се информирайте от търговеца дали би се съгласил.

Добре е това да бъде писмено декларирано от него някъде в обекта или в документ, който да Ви предостави при покупката, за да не изпаднете в ситуация, в която първоначално сте получил принципното обещание на консултанта, че можете да върнете или замените продукта и то конкретния продукт, а впоследствие да се окаже, че това няма да може да се осъществи на практика.

Препоръчително е да се поинтересувате от други клиенти на въпросния търговец, които са поискали връщане или замяна, как се е отнесъл той с тях.

В рамките на предвиденото от законодателството за защита на потребителите има една възможност да върнете подарък, който не ви е харесал.

Това е случаят, в който той е бил закупен от онлайн магазин и успеете да се вместите в предвидения срок от 14 календарни дни за отказ от договора от разстояние. Тогава няма да е необходимо да дължите никакви обяснения на търговеца защо искате да върнете закупената от него стока, а той е длъжен да я приеме и да Ви върне парите обратно. Имайте предвид, обаче, че може да се наложи да заплатите пощенските разходи по връщането на стоката към търговеца, предупреждават още от КЗП.


Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
19.01.2018 Пловдив се разделя с елхата си
01.01.2018 Поверия: Първият ви гост на 1 януари да не е жена – на лошо е
01.01.2018 Неграмотна 18-годишна роди Бебе 2018 на Пловдив
01.01.2018 Ето къде премиерът Бойко Борисов е посрещнал новата година
01.01.2018 Три момчета проплакаха в новогодишната нощ в УМБАЛ "Пловдив“
01.01.2018 Румен Радев: Успехът е с тези, които не жалят сили
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).